Tuzla

Načelnik Imamović osudio puštanje na slobodu Novaka Đukića

Greška otkrivena od Suda u Strazburu ovom odlukom nije ispravljena, nego je napravljena nova. Iako su dobili zahtjev od Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora zbog uznemiravanja javnosti i porodica poginulih.

Slika

"Suosjećam sa žrtvama zločina na Kapiji i njihovim porodicama. Sud BiH i Ustavni sud BiH napravili su veliku grešku", kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović povodom rješenja o prekidu izvršenja zatvorske sankcije protiv Novaka Đukića, koji je prethodno pravomoćno osuđen na 25 godina zbog ratnog zločina počinjenog na tuzlanskoj Kapiji, javio je dopisnik Agencije ONASA.

"Greška otkrivena od Suda u Strazburu ovom odlukom nije ispravljena, nego je napravljena nova. Iako su dobili zahtjev od Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora zbog uznemiravanja javnosti i porodica poginulih. Iako očigledno postoji opasnost od bjekstva, oni su donijeli odluku, nije valjda da nam hoće reći da je sve po zakonu, pa da su žrtve pod zemljom, a zločinac na slobodi. Ja se još uvijek nadam, jer postoji pravni način i da će ga oni upotrijebiti i spriječiti bjekstvo", kazao je Imamović i napomenuo da su i porodice i Fondacija Istina Pravda Pomirenje, najavili traženje odgovornosti za sudije koje su žrtve, porodice, građane Tuzle i vjeru u pravdu, doveli u ovakvu situaciju.

U pravomoćno okončanom postupku u Sudu BiH, Novak Đukić je 2009. godine proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" VRS-a, 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

U granatiranju s više artiljerijskih projektila koji su pogodili centar grada Tuzle, zvani Kapija, ubijena je 71 osoba.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.