Nabavljanje, nošenje i držanje oružja i municije

Pojašnjenje pitanja

Oblast nabavljanja, nošenja i držanja oružja u Federaciji regulisana je kantonalnim propisima. Trenutno u Federaciji svaki kanton ima svoj propis koji na području svog kantona uređuje pitanje nabavljanja, nošenja i držanja oružja, što znači da u Federaciji ima 10 zakona kojima se regulišu pitanje nabavke, nošenja i držanja oružja. Samim tim nedostaje zakon kojim bi na jedinstven način u Federaciji Bosne i Hercegovine bilo uređeno ovo pitanje.

 

Stav SDP BiH

SDP je stava da se propisi moraju u cijelosti harmonizovati jer je u nekim kantonalnim zakonima utvrđeno da su krivična djela i prekršaji za nelegalno držanje oružja, a u drugim samo prekršaji. Potrebno je uvesti kategorizaciju oružja, te je što hitnije potrebno izvršiti harmonizaciju propisa iz oblasti nabavke, držanja i nošenja oružja sa zakonodavstvom EU u potrebi jačanja borbe protiv nelegalne trgovine oružjem namijenjenog za civilnu upotrebu kao i unaprjeđenje sigurnosne politike u cjelini, a što su poslovi iz isključive nadležnosti Federacije.

 

Datum zadnje izmjene: 03.10.2017

 

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.