Inicijativa Samira Avdića, zastupnika SDP BiH u Skupštini KS

Nabavka ortopedskih pomagala treba da bude stvar izbora svakog pojedinca

U ime Kluba poslanika SDP-a zastupnik u Skupšini Kantona Sarajevo Samir Avdić inicirao je izmjenu uredbe prema kojoj se vrši nabavka ortopedskih pomagala uz subvencioniranje od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Kako je naveo u svom obrazloženju namjera jedne ovakve inicijative je da se pojednostavi cjelokupan proces, te da se spriječi zloupotreba Ureda za razmatranje žalbi kada su javne nabavke u pitanju, te da se korisnicima subvencija omogućimo da prilikom kupovine sami biraju od kojeg nabavljača će kupiti pomagala/opremu.

“Inicijativa je pokrenuta prvenstveno na zahtjev korisnika ovih usluga ali i domaćih kompanija koje se bave nabavkom i prodajom ortopedskih pomagala. Poznato je da naše domaće kompanije trpe veliki pritisak zbog ovoga jer nisu ravnopravne na tržištu pa tako poslove dobijaju najčešće kompanije iz regije, najviše Hrvatske. S našim amandmanom umjesto javne nabavke bio bi javni poziv kojim bi se omogućilo transparentnije učešće svih zainteresiranih”, kazao je Avdić.

U skladu sa članom 106. i 213. Poslovnika o Skupštine Kantona Sarajevo, Avdić je 04.10.2023. godine dostavio zastupničku inicijativu prema premijeru KS, mr.sci. Nihadu Uku, te prema upravnom odboru i direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja KS: da se u hitnoj procedure donese nova Uredba o izmjenama i dopunama uredbe o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica KS na medicinska sredstva na način da se u važećoj Uredbi koja je usvojena na 96. sjednici održanoj 06.10.2023.god. (Službene novine KS, broj 42/22) riječi „javna nabavka“ iz Člana 19. mijenjaju riječima „javni poziv“.

Avdić je naglasio da se spomenutim izmjenama Uredbe iz 06.10.2023.god. stvorila se situacija u kojoj je znatno otežana nabavka ortopedskih pomagala i drugih medicinskih sredstava, izbjegavajući mogućnost primjene izuzeća od Zakona o javnim nabavkama BiH, a koja su moguća u situacijama kada ugovorni organ subvencionira dio ugovora o javnoj nabavci.

Primjer subvencioniranih ugovora za nabavku roba koje ne podliježu primjeni Zakona jesu nabavke ortopedskih pomagala koje subvencionira Zavod zdravstvenog osiguranja KS, gdje se radi o tačno određenoj kategoriji korisnika. Izmjenom riječi “javna nabavka” riječima “javni poziv” prije svega bi se minimizirale mogućnosti za blokiranje ili odugovlačenje samog procesa javne nabavke, koje možemo pretpostaviti s obzirom na aktuelnu Uredbu, dok bi se proširio i broj firmi u kojima korisnici mogu izabrati željeno ortopedsko pomagalo ili neko drugo medicinsko sredstvo, što i jeste intencija Vlade i Skupštine KS kada je u pitanju povećanje zadovoljstva krajnjih korisnika subvencija.

Napominjemo da cjelokupna inicjativa korespondira sa mišljenjem Agencije za javne nabavke od 17.11.2022. godine, br. 04-02-1-2553-2/22.

 

 

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.