Saša Magazinović

Na temeljima nacionalnih spomenika u srcu Sarajeva podobni će graditi poslovne prostore

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH poništila je odluku sastava ove komisije iz 2008. godine da graditeljska cjelina Gazi Husrev–begov bezistan s dućanima u Sarajevu bude nacionalni spomenik BiH.

Odluka je jučer objavljena u „Služnenom glasniku BiH“. Njome se ukida zabrana gradnje objekata na prostoru na udaljenosti od 20 metara od zapadnog zida Gazi Husrev–begovog bezistana, koja je uključivala i zabranu fizičkog naslanjanja i vizuelnog zaklanjanja Bezistana kao nacionalnog spomenika.

Ispunjena želje

U sramotnoj i skandaloznoj odluci ne navodi se striktno da je riječ o lokalitetu Tašlihana, nekadašnjeg kamenog karavan-saraja sagrađenog 1543. godine, ali je jasno da je u prečniku od 20 izuzetih metara upravo to mjesto.

Sada je jasno da se ovim, praktički nekome namješta parcela za gradnju u historijskom jezgru Sarajeva, a sve upućuje na to da iza svega direktno stoji Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA. Da nekome vjerovatno od njemu bliskih ljudi ispuni želju, Izetbegović nije prezao ni od kršenja Aneksa 8 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je, naime, o čemu je „Avaz“ već pisao, u maju prošle godine kao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva dao saglasnost na odluku da se iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH isključi dvoje međunarodnih članova, koji su bili glavna prepreka ranijim zahtjevima da se na ovom prostoru na Baščaršiji odobri gradnja. Iako Aneks 8 tog sporazuma, osim tri domaća, nalaže i članstvo dva međunarodna stručnjaka u Komisiji.

Tako iza najnovije odluke stoje samo tri domaća člana Komisije Amir Pašić, Goran Milojević i Radoje Vidović. U Predstavničkom domu Parlamenta BiH nedavno je ovaj problem aktelizirao i Saša Magazinović, poslanik SDP-a, koji je i od visokog predstavnika Valentina Incka na pitanje o ovoj temi dobio odgovor da je prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma.

Zvizdićevo bježanje

Magazinović je na sjednici Predstavničkog doma BiH 5. jula pitao i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara, je li komisija odobrila gradnju poslovnog objekta na temeljima Tašlihana i šta je Zvizdić uradio na rješavanju ovog problema.

Zvizdić je izbjegao usmeni odgovor na ovo pitanje i kazao da će odgovoriti pismeno, iako se sada zna da je Komisija donijela odluku 13. juna, a indikativno je da je u „Službenom glasniku“ objavljena tek nakon više od mjesec od njenog donošenja.

Magazinović: Scena kao iz Nadrealista

Sada, kada je jasno da su se Magazinovićevi navodi o dozvoli gradnje pokazali tačnim, on u izjavi za „Avaz“ kaže da je Predsjedništvo BiH saučesnik u mutnim radnjama, jer je iz Komisije otjeralo strance koji su branili ugrožavanje nacionalnih spomenika.

„Nekad smo se smijali „Nadrealistima“ koji su pravili skeč o uličnom prevarantu koji je prodao strancu sarajevsku Vijećnicu. Nažalost, to se u drugom obliku danas pokazuje kao realnost. Dočekali smo da se nacionalni spomenici u srcu grada daju najvjerovatnije podobnim da na njima naprave poslovne prostore“, kaže Magazinović.

Dnevni avaz

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.