Draško Aćimović

Na sceni su nekvalitetne politike temeljene na pogrešnoj matrici

Gost sinoćnjeg izdanja političkog magazina U škripcu je čovjek koji je napustio „udobnu i sigurnu ambasadorsku fotelju“ u srcu Evrope, te uskočio u bh. politiku. „Novi kolač“ SDP-a Draško Aćimović tvrdi da se neozbiljna bh. politika reflektirala i na evropski put zemlje. Dok se svijet bavi, kako kaže, vještačkom inteligencijom i stvaranjem virtuelnog svijeta, BiH se bavi izjavama jednog čovjeka.

– Svijet je potpuno promijenjen, vještačka inteligencija dovodi do toga da je svijet otišao hiljadama godina naprijed. Autobusi u Njemačkoj i Švedskoj od sljedeće godine će voziti bez vozača, a mi nemamo ni dovoljno autobusa. I sad kad mi nekome pričamo šta je reko ovaj šta je reko onaj …smiješno zaista“, kaže Aćimović.

Ipak, ovaj evropski diplomata tvrdi da ima riješenje za blokade i stalne tenzije u BiH.

– Ja mislim da prvo treba doći hitno do prijevremenih ili vanrednih izbora. Kad se govori da to nije ustavno moguće mislim da je to samo isprika da se to ne uradi. Ako zaista ljudi misle, koncenzusom se može donijeti odluka da se naprave izmjene Ustava i da se omogući. Kao u svakoj drugoj državi u svijetu, kad imate problem, kad vam država ne funkcioniše, kad vam sistem ne funkcioniše, raspisujete vanredne ili prijevremene parlamentrne izbore. Da dođete, da dobijete jednu vlast koja će funkcionisati. Mislim da je to jedino rješenje u ovom momentu“, pojašnjava Aćimović.

U politici BiH,smatra on, ima kvalitetnih ljudi, ali su na sceni nekvalitetne politike koje su ušle u jednu pogrešnu matricu.

– Ta matrica nije donijela ništa, evo 20 godina dal se išta promienilo – nije. Dal’ li od tih svakodnenvih izjava, nekakvih svakodnevnih na kojim oni grade tu priču dal’ se promijenilo – nije. Besmislena je priča. Mogu isto tako „profitirati“ kao političke partije na drugim temama, kazao je Aćimović.

A, iz ličnog iskustva, smatra i da je ugled BiH posljednjih godina srozan u Evropi, pa su moralni razlozi bili osnov za ostavku na poziciju amabasadora. Prema njegovim riječima, ukoliko se ne radi ništa da se pokrenu stvari u pravcu koji je već ranije dogovoren, kandidatski status BiH u EU, onda je njegov potez logična reakcija.

– Vrlo loše, da se izrazim malo nediplomatski. Vrlo loše. Ako ste zvanično najsiromašnija zemlja u Evropi, ako ste zemlja sa najvećom korupcijom i kriminalom, podvlačim zvanično ako ste zemlja sa najvećom nezaposlenošću u Evropi, onda je ne vidim tu ni jedan zvanični parametar bilo čega dobrog, pojasnio je kako vidi BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.