Glavni odbor SDP BiH

Na sceni je razgradnja državnih institucija

Članovi Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH su na početku današnje sjednice pozdravili oslobađanje od svih optužbi Ilije Jurišića, koji je pravosnažnom presudom Apelacijskog suda u Beogradu dokazao svoju potpunu nevinost u slučaju Tuzlanska kolona, čime je jasno dokazano da je časno i pošteno branio Tuzlu i BiH.

Na sjednici Glavnog odbora je zaključeno da se politička situacija u Bosni i Hercegovini dodatno usložila i da nema naznaka da će se ovakva situacija u dogledno vrijeme popraviti.

Dokaz tome je da Vijeće ministara BiH još ne radi u punom kapacitetu, dok se na entitetskim nivoima nastavlja samovolja Vlade FBiH prilikom donošenja zakona bitnih za građane, a u Republici Srpskoj se nastavlja bjesomučni rat vlasti i opozicije, zbog kojeg najviše trpe građani ovog entiteta.

Na sjednici je osuđeno usvajanje mehanizma koordinacije, čijim su usvajanjem od strane Vijeća ministara BiH kantoni i entiteti dobili svoj međunarodno – pravni subjektivitet. Ovom odlukom proces pregovaranja sa EU podijeljen je između države, entiteta, Brčko Distrikta i svih kantona u FBiH, koji sada imaju jednaka prava u tom procesu.

Posljedice toga smo mogli vidjeti nedavno, kada su određeni kantoni usporavali potpisivanje ugovora BiH sa Evropskim policijskim uredom – EUROPOL, što je dovelo u opasnost saradnju naše zemlje i ove evropske agencije.

Nažalost, ovo nije jedini proces razgradnje državnih institucija, nego se to nastavlja i sa prijedlogom novog Zakona o sudovima BiH, u kojem se planira osnivanje Višeg suda BiH. SDA je svjesno ovaj proces prepustila u ruke HDZ-u i SNSD-u, a javnosti se pokušava podvaliti kao veliki uspjeh formiranje Višeg suda, iako se tu radi o čistom fizičkom izdvajanju postojećeg Apelacionog odjeljenja Suda BiH u posebnu instituciju. Time SDA, HDZ i SNSD žele zaustaviti osnivanje Vrhovnog suda BiH, koji bi bio garant jednakosti prava svih građana BiH.

Članovi Glavnog odbora su pozdravili odluku Ustavnog suda FBiH o proglašenju neustavnim Zakona o radu FBiH, čime je ovaj Zakon stavljen van snage, dok je odluka donesena i na osnovu inicijative delegata SDP BiH u federalnom Domu naroda. Na sjednici je još jednom upućen poziv Vladi FBiH da u ponovljenoj proceduri usvajanja Zakona o radu ispoštuje elementarnu demokratsku proceduru i prihvati amandmane SDP-a na ovaj Zakon, koji, prilikom njegovog usvajanja, nisu ni razmatrani od strane Vlade FBiH. U protivnom, SDP opet neće dati podršku novom Zakonu o radu FBiH.

Na sjednici je usvojen Pravilnik o kandidovanju na lokalnim izborima 2016. godine, kao i pravilnici o održavanju unutarpartijskih izbora u SDP BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.