I to smo mi… Fatima Skok Hadžović, potpredsjednica Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo

Na putu do uspjeha kad otključate sva mala vrata, ona velika se sama otvaraju

Predsjednica u prošlom mandatu, sada potpredsjednica Foruma žena KO SDP BiH Sarajevo. Ima li razlike, kolika je to odgovornost i odricanje? Šta Vas pokreće?

Da, nakon kratkog prekida u radu FOŽ KO SDP BiH Sarajevo, 2015. sam izabrana za predsjednicu. Primila sam to kao priznanje ali istovremeno i kao veliku odgovornost. U timu oko mene su bile divne mlade žene i djevojke pa smo se zajednički uključile u oživljavanje rada ovog interesnog oblika organiziranja. Biti predsjednica za mene je značilo biti prva među jednakima. Naš timski rad je, po ocjeni drugih, bio uspješan i ja sam ponosna na taj period mog angažmana na mjestu predsjednice FOŽ KO SDP BiH Sarajevo. ¸

Biti potpredsjednica u istom forumu za mene ne znači nista manje angažovanja i obaveza. Divno je što i ovaj tim sada na čelu sa novom predsjednicom Editom Sulejmanović, podmlađen što me posebno raduje, radi zajednički i aktivno prvenstveno na provođenju politika SDP BiH, kao i na svakom drugom vidu borbe za jednakost i ravnopravnost žena u politici i društvu općenito.

Ono što mene pokreće i daje mi snagu da se angažiram u ovoj borbi je želja da naše društvo, naša sredina postanu ambijent poželjnog življenja za svakog čovjeka a posebno za svaku ženu. Na sreću imam dovoljno vremena, snage i volje da sa mojim mladim drugaricama koje mi daju dodatnu energiju istrajem u ovim nastojanjima.

Možemo li se još malo vratiti u neka, po mnogima, ljepša vremena. Uloga i položaj žena u partiji ali i društvu općenito iz vizure Vas kao dugogodišnje aktivistice?
Da, moja opredjeljenost za ideju socijaldemokratije, socijalne pravde i ravnopravnosti, kontinuirano traje već više od 45 godina. Prošla sam kroz mnoge faze promjena u razvoju kako partije kojoj pripadam tako i društva u cjelosti.

U našoj partiji žena je uvijek imala posebno mjesto i bila poštovana ali i sama spremna na borbu za svoja prava i položaj. U prilog tome govori i formiranje AFŽ-a, prije sedamdesetak godina, kao potrebe da se odnos prema ženi razvija u pravcu njenog većeg angažovanja i zastupljenosti u partiji , društvu i životu uopšte. Potreba za ravnopravnošću je proizašla iz gotovo ravnopravnog učešća žena u ratu i poratnoj obnovi zemlje. Mi kao FOŽ SDP BiH baštinimo ideje AFŽ i nastavljamo stremiti ka istim i višim ciljevima u novim uvjetima. Samim tim što postojimo kao interesni oblik organiziranja govori o tome da položaj žena u partiji, a time i u društvu još uvijek nije na zavidnom nivou. Kad je u pitanju naša partija moram reći da je zastupljenost žena na stranačkim pozicijama jako mala, pogotovo što se zna da polovinu članstva Partije čine žene, pa samo iz toga proizilazi da zaslužuju mnogo više.

Možete li zamisliti ženu kao – predsjednicu SDP BiH, ženu kao – generalnu sekretarku, ženu kao – političkog direktora, ženu kao – predsjednicu glavnog odbora…? Ja mogu i mislim da u našoj Partiji ima dovoljno dobrih političarki, jakih žena koje mogu odgovoriti i najzahtjevnijim i najodgovornijim funkcijama. Odnos prema ženama u društvu se zapravo preslikava iz odnosa prema ženama u političkim strankama u kojima su angažirane.

U sistemu ustroja vlasti kakav je u našoj zemlji, zanemarljiv je broj žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, žena predsjednica vlade, žena ministrica , žena zastupljenih u tijelima na kojima se donose odluke. Žene su uglavnom ona prateća snaga koja u sjeni odrađuje sve poslove.

Koliko je teško danas uspostaviti balans između privatnih i obaveza vezanih za politički aktivizam?

Potrebna su velika odricanja za balans izmedju privatnih i obaveza vezanih za politiku i društveni angažman pogotovo kad se radi o mladim majkama i zaposlenim ženama. Njihova nastojanja da usklade sve te obaveze u porodici, na poslu i društvu zahtijevaju puno truda pa i odgovornosti, obzirom da mi jos uvijek živimo u patrijarhalno nastrojenom društvu gdje se uglavnom sve dijeli na muška prava i ženske obaveze. Ali mislim da je svaka samosvjesna žena, koja želi da se bavi politikom, spremna na odricanja i to je glavna misija borbe za ravnopravnost u čemu ne posustajemo.

Pred nama su izbori, još jedni u nizu, svake dvije godine. Možemo li reći da postoji ključ koji otključava vrata uspjeha, pobjede? Da li i koliko uopće koristimo isprobane metode podrške koje vode do veće i bolje pozicioniranosti žena?

Da, ovo je izborna godina. Naš sistem nam određuje izbore svake dvije godine što je postalo zamorno za građane, pa stoga iz izbora u izbore imamo mali procenat izlaznosti glasača. Naša je obaveza da tim građanima ponudimo programe i viziju države u kojoj ima mjesta za sve, bez razlika.

Na putu do uspjeha, do pobjede postoji više vrata pa samim tim i više ključeva. Kad otključate sva ta mala vrata, ona velika se sama otvaraju. Sposobnost da se prepozna šta stoji iza tih svakih malih vrata je put do uspjeha, do pobjede.

Mislim da ni mi žene ne koristimo sve mogućnosti da zauzmemo svoja mjesta na izbornim listama, osim onih koja su propisana od strane CIK-a. Ta mjesta se ispoštuju jer se “mora” a za ostala nam se dobrim dijelom i onemogućava. Činjenica da nam se sugerira da se izborimo da žene glasaju za žene, govori o tome da se smatra kako muškarci ni ne trebaju da glasaju za nas… I čini mi se da je upravo u tome “kvaka”.

Šta nam je činiti u narednom periodu? Kako Vi vidite rad Foruma i općenito njegovu ulogu u političkom životu u BiH?

U narednom periodu moramo mnogo raditi na tome da postanemo vidljive i prepoznatljive u javnosti. Treba osigurati ravnopravno učešće i pojavljivanje u BH medijskom prostoru, javne istupe naših drugarica koje znaju i imaju šta da kažu o aktualnoj temi jednako kao i drugovi. Žene se moraju mnogo više pojavljivati u medijima bez obzira kakvog karaktera je nastup, politički ili tema iz svakodnevnog života, što je do sada uglavnom bilo rezervirano za nastup muških kolega. Jednostavno, moramo ponuditi naše znanje, sposobnosti I volju društvu. To ćemo postići boreći se i dalje za svoje mjesto.

FOŽ SDP BiH mora biti aktivan u prezentiranju politika SDP BIH i u realizaciji svog programa rada u okviru toga. FOŽ KO SDP Sarajevo svojim aktivnostima mora pokazati Glavnom gradu i Kantonu, da smo spremne na svaki vid borbe za bolje i pravednije društvo. Borbe za primjereno i bolje obrazovanje za našu djecu, borbe za obezbjeđenje zdravstvenog osiguranja za svakog stanovnika ove zemlje, a pogotovo za ugrožene kategorije stanovništva. Moramo raditi na tome da život u svakoj lokalnoj zajednici i šire, postane dostojan čovjeka. Sigurna sam da ćemo imati dovoljno snage, hrabrosti i znanja da svesrdno radimo na uspostavi ovakvog društva.

I na kraju želim da nas podsjetim na nedavno obilježeni 8. Mart, međunarodni dan posvećen ženi kao da ostali dani u godini ne pripadaju i nama.
Prije više od stoljeća i po žene su marširale tražeći pravo glasa i bolje uvjete rada. Nekoliko godina kasnije su se izborile i ostvarile svoje naume, pa taj datum postaje praznik kojim se slave politička dostignuća pripadnica ženskog spola. Međutim, žene nigdje pa ni kod nas nikada nisu postale jednake a muškarci su manje- više postajali jednakiji.
Zbog toga drage moje između ostalog nam želim:

 Da nas u ovoj zemlji više nikada niko prilikom razgovora za posao ne pita jesmo li rađale i planiramo li roditi te da zbog toga što ostanemo u drugom stanju dobijemo otkaz;
 Da u ovoj zemlji imamo ista primanja i šansu za napredovanje kao i muškarci;
 Da u ovoj zemlji ne doživljavamo bilo koju vrstu mobinga na poslu, torture kod kuće ili bilo kakav oblik ponižavanja samo zato što smo žene.
 Da u ovoj zemlji ne budemo samo neko ko stoji iza uspješnog muškarca, već da uspješne budemo MI.
Sretno nam u borbi da budemo jednake među jednakima.