Na prijedlog Čengića raskida se ugovor za respiratore?

Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Irfan Čengić kao član Komisije za sigurnost PD parlamenta FBiH dostavio je prijedlog zaključka kojim se predlaže pokretanje raskida ugovora sa Srebrenom malinom jer nisu ispoštovali Ugovor o kupoprodaji.

Komisija za sigurnost podržala je ovaj prijedlog uz dopunu zastupnika Žilića da se u slučaj raskida uključi Federalno pravobranilaštvo, dok je danas Vlada FBiH informisala javnost da razmatra opciju raskida Ugovora.

U članu 11. ugovora jasno stoji da FUCZ može jednostrano raskinuti ugovor ukoliko Srebrena malina ne isporuči robu u skladu sa članom 4. Ugovora (do 15.04.).

Na postavljeno pitanje zastupnika Čengića, da li postoji aneks ugovora kojim je odobreno prolongiranje tog roka novi v.d. direktora FUCZ mi nije znao dati odgovor.

“Ukoliko postoji aneks ugovora kojim je prolongiran taj rok postavlja se putanje zašto je to Solak potpisao i da li je Vlada upoznata sa tim.
Također i ukoliko se poništi ugovor jako će teško biti nadoknaditi izgubljena sredstva. Prije svega svima je jasno da Srebrena malina nije imala profesionalnu sposobnost za realizaciju ovog ugovora, te da ta kompanija nema 10,5 miliona KM koje bi morala vratiti u budžet zbog raskida ugovora kojeg nisu ispoštovali.” naglašava Čengić.

On smatra da u tom slučaju FBiH bi vjerovatno kroz sudski proces bi morala namirivati svoja potraživanja sa veoma upitnim ishodom zbog sporosti našeg pravosuđa.

U konačnici bi FBiH vjerovatno dobila povrat novca koji je trenutno blokiran, te bi se blokirao kapital i svo vlasništvo Srebrene malina što u ovom slučaju jesu ovi respiratori kao i par hladnjača.

“Ovo najbolje pokazuje da FUCZ odnosno Vlada FBiH nisu smjele povjeriti posao kompaniji koja nema profesionalnu sposobnost, bez ikakve bankovne garancije ili druge vrste osiguranja poslovne transakcije.” Ističe Čengić.

Također naglašava da je toliko apsurdna situacija, da hipotetički gledano, Srebrena malina je mogla da nikada ne isporuči niti jedan respirator, jer je 10,5 miliona KM uplaćeno avansno bez ikakve garancije što se skoro nikada ne dešava u nabavkama u ime države.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.