Zastupničko pitanje Segmedine Srne-Bajramović

Na osnovu čega je u Sarajevu uveden sistem “Par-nepar”?

Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, uputila je zastupničko pitanje vezano za nedavno uvođenje mjere „Par-nepar“, u svrhu smanjenja zagađenja zraka u Sarajevu.

„Osim što ste potpuno pogrešno donijeli Odluku “Par-nepar” baš na Božić, želim pitati nadležne iz Vlade Kantona Sarajevo sljedećih „par-nepar pitanja“ vezanih za procjenu efikasnosti same mjere:

1. Imate li dokumentovanu analizu da na kvalitet zraka utiču baš osobna vozila i u kojoj mjeri ili ste odlučili odokativnom metodom, s obzirom da ste ovom mjerom, zavisno od registracije, izjednačili automobile koji dramatično zagađuju zrak, u odnosu na eko motore?

2. Imate li bilo kakvu dokumentovanu analizu koliki je uticaj kotlovnica na kvalitet zraka, posebno onih neispravnih kojima ipak dajete mogućnost da rade? Jeste li planirali proširiti mjeru  “Par-nepar” u kotlovnicama?

3. Imate li analizu koliki je uticaj onoga što izađe kroz dimnjake kuća onih građana koji se griju na drva, ugalj, lož ulje…, jer ih država godinama pljačka neprimjerenom cijenom plina, pri tome zanemarujući sistemska rješenja kojima bi subvencionirali ekološke energente u sistemima grijanja?

4. Imate li dokumentovanu analizu uticaja bespravnih ili pravno izgrađenih previsokih i preširokih objekata koji onemogućavaju strujanje zraka kroz grad i time direktno utiču na visok stepen zagađenosti?

Na kraju vas molim da pristupite izradi ozbiljnog programa dugoročnih i kratkoročnih mjera koje  će kreirati stručnjaci iz različitih oblasti (ekolozi, pravnici, urbanisti, saobraćajni eksperti…) kako bi se navedeni problem sistemski počćeo rješavati.“, navodi se u pitanju Srne-Bajramović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.