Zukan Helez

Na mene se vrše pritisci, ali od revizije neću odustati

U svakom slučaju, jasno je kako će revizija i dalje izazivati buru u javnosti te će svakako biti zanimljivo pratiti na koji način će se ovaj proces dalje razvijati

Slika

Zukan Helez, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, kategorički demantira kako je svojim radnjama u braniteljska prava ili zapovjednu dužnost uvodio bilo koga nelegalno i nezakonito.

Naime, nakon što smo objavili podatke koji u sumnju dovode pojedine slučajeve, on je pojasnio svaki od njih, kazavši kako nitko od osoba koje su u Gornjem Vakufu-Uskoplju dobile mirovine na osnovi vršenja zapovjedne dužnosti nije to dobio, a da prethodno nisu provedeni svi zakonom propisani postupci.

– Otkako sam došao na mjesto ministra na mene se vrše brojni pritisci raznoraznih grupacija. Međutim, moja je poruka kako neću odustati od procesa revizije, poštivanja zakona i propisa, poručio je Helez.

Nestala dokumentacija

Kada su u pitanju slučajevi o kojima je naš list već pisao, u kojima su branitelji dobivali mirovine po zapovjednoj dužnosti, a u Arhivu Armije RBiH nije bilo dijela dokumenata koji to potkrjepljuju, Helez kaže kako je u Gornjem Vakufu-Uskoplju dio dokumentacije namjerno spaljen, te zbog toga i nije moguće doći do dijela dokumentacije.

– Osoba koja je svojevremeno radila u skupini za vojnu evidencije u Gornjem Vakufu-Uskoplju napravila je brojne malverzacije, za što je i kazneno gonjena. Ista osoba je priznala kako je spalila dio dokumenata, zbog čega u jednom trenutku nitko s tog područja nije dobivao mirovinu po osnovi vršenja zapovjedne dužnosti i ispalo je kao da nitko u ratu nije vršio zapovjedne dužnosti. Nakon toga sam poslao tim revizora da utvrde o čemu se radi, pregledaju dokumentaciju te ispitaju sve one zapovjednike za koje postoje podaci i svjedoci da su od početka rata bili zapovjednici. Oni su dali izjave i potvrde za nekoliko osoba koje su u to vrijeme vršile zapovjedne dužnosti, i to najmanje godinu dana, pa je njima i priznato to pravo, objašnjava Helez. On nije demantirao kako netko od njih nije bio na listama SDP-a na lokalnim izborima, ali naglašava kako on o tome nije upoznat jer se u procesu revizije vodi samo propisima i zakonima, te da ga ne zanimaju imena i prezimena bilo koga. Ističe kako će svi oni koji imaju sve potrebno da ostvaruju svoja prava to i ostvarivati, a oni koji to nemaju, bit će iz prava izbačeni bez obzira na stranačku pripadnost, obiteljske veze ili bilo što drugo. Uz to, jasno kaže kako predstavnici SDA u SBŽ-u već dulje vrijeme vrše pritiske na njega iznoseći netočne podatke.

Proces revizije

Nadalje, kada su u pitanju određene naredbe koje je on upućivao da se pojedinim braniteljima vrati isplata naknada na onu razinu prije nego im je Institut za medicinsko vještačenje smanjio invalidnost, također kaže kako je za to imao nadležnost.

– Postoji naredba da se najprije moraju završiti takozvani novi slučajevi, odnosno oni branitelji koji su u prava ušli nakon 2004. godine. Naime, logično je da se pojavljuje sumnja da upravo među njima ima najviše onih koji su lažni. To nikako ne znači da svi ostali branitelji, odnosni svi oni koji su u pravo ušli prije 2004. neće na reviziju, ali tek nakon što završimo ove i prve navedene kategorije, kazao je Helez. Upravo zbog toga i postojanja te naredbe, on je za neke branitelje koji su u prava ušli prije 2004., a na reviziji bili prije onih koji su u prava ušli nakon te godine, tražio da im se nastavi isplaćivati braniteljska naknada na razini one koja je bila prije revizije.

– Moram istaknuti kako će sve do jedan od njih izići pred Institut, koji će utvrditi stupanj invalidnosti. Na svoj potez bio sam prisiljen jer bi svi oni, da nisam reagirao, podnijeli kaznene prijave, rekao je Helez. U svakom slučaju, jasno je kako će revizija i dalje izazivati buru u javnosti te će svakako biti zanimljivo pratiti na koji način će se ovaj proces dalje razvijati.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.