Zoran Kazazić, nosilac liste BH Bloka za Mostar, za Dnevni list

Na konkursima ne pobjeđuju biografije i to se mora promijeniti

Poznato mostarsko lice, Zoran Kazazić, jedan je od kandidata na predstojećim mostarskim izborima. Nositelj je koalicijske liste BH Bloka Mostar – SDP BiH, Naša stranka na izbornom području Jugozapad. Ovom prilikom za Dnevni list govori o osnovnim motivima političkog angažmana i osnovnim ciljevima BH Bloka kako na izbornom području Jugozapad, tako i čitavom Mostaru.

Možete li nam reći razloge vašeg učešća na ovim lokalnim izborima i koje su to promjene koje bi vi željeli vidjeti u ovom gradu?

-Nakon 12 godina demokratske apstinencije spreman sam s velikom željom i ljubavi prema Mostaru dati i svoj doprinos. Vrijeme je da počnemo graditi novu zajedničku budućnost, primarno bez mržnje i osuđivanja, bez nacionalističkih tenzija i retorika. Mostar može biti uređen grad i mjesto dostojno života za svakog građanina. Sa svojim dugogodišnjim iskustvom i skoro cijelim radnim vijekom provedenim u oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite, koji su garant dobro uređene države i lokalne zajednice, uključit ću se u rješavanje pitanja iz ovih oblasti. Jedan od prioriteta mi je spriječiti politizaciju predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, kako bi se stalo u kraj zapošljavanju nekvalitetnog i nekompetentnog kadra čija je najveća referenca doprinos koji su dali u vlastitoj stranci.

Zatim, poticati ulaganja u osposobljavanje osoba sa invaliditetom, njihovo uključivanje u redovne programe, zalagati se za omogućavanje besplatnog praktičnog obrazovanja strukovnih srednjih škola i angažman tih učenika u radnom procesu u toku školovanja. Zalagati se za poboljšanje rada i uslova primarne zdravstvene zaštite, te jačanje specijalističkih ambulanti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Nagomilalo se mnogo problema i vrijeme je da ih počnemo rješavati, zaista, istinski i punim srcem želim da naš grad bude poželjno mjesto za život. Mostar je oduvijek bio atraktivan grad i smatram da mu treba vratiti status kakav je oduvijek imao.

Mostar se dugi niz godina naziva ‘grad slučaj’, evidentno je da su građani na rubu egistencije, unesrećeni, a sve zarad politike. Može li Mostar postati ekonomski stabilan, prosperitetan i poželjno mjesto za življenje?

-Primjetno je da se pred svake izbore započinju iste teme o nacionalnoj ugroženosti i dominaciji sa kojima se građani terorišu već decenijama, sve s ciljem kanaliziranja  glasova prema opcijama koje sve ovo vrijeme upravljaju gradom. Izlazak iz pat pozicije može osigurati samo veći odziv na izbore. Jedinstven i uređen grad ne odgovara jedino radikalima i trenutnim političkim elitama. Kada gledam Mostar sa Fortice ili Huma, vidim između kamenjara jednu veliku oazu. Liči nekada na Rim, nekada na Istanbul, nekada na Barcelonu. I kada se spustite dolje dočeka vas grad koji se komunalno raspada, uništen na svim poljima, od deponija, preko diletantskog pristupa izgradnje kolektora, otpadnih voda koje se slijevaju u Neretvu, do neodržavanja kanalizacijske mreže, zapuštenih zelenih površina i cesta, te klupa, do potpunog izostanka brige za urbanističko planiranje i sadnju drvoreda itd.

Mostar može i mora postati oaza i ekonomski stabilan i prosperitetan grad  i poželjno mjesto za život. Mostar ima sve predispozicije da to bude, od prirodnih resursa, turizma, ljudskih resursa, mjesta za realizaciju bezbroj projekata, privlačano je mjesto za investitore i treba postati kao što je nekada bio, regionalni centar. Centar kojeg će svi građani i oni koji mu dolaze u posjetu osjećati svojim.

Kako to postići i kako riješiti problem nezaposlenosti u gradu, kako spriječiti odlazak mladih i sposobnih kadrova iz ovog grada, može li Mostar postati grad sposobnog, a ne podobnog kadra?

-BH Blok ima svoj program djelovanja koji je primjenjiv i nije napravljen da bi se ispunila forma. Za njegovu izradu okupili smo eksperte iz svih oblasti kako bi zaista imali plan rada koji ima upotrebnu vrijednost u praksi. Problemi se ne mogu riješiti preko noći, to bi bilo neozbiljno reći, ali svakako strateškim pristupom za kratko vrijeme možemo poboljšati kvalitet života građana u ovom gradu.  Ako postavimo pitanje zašto mladi odlaze iz ovog grada, odgovor je što njihove sposobnosti i reference ne vrijede u odnosu na stranački kadar. Ovdje na konkursima ne pobjeđuju biografije, najbolji i najsposobniji, oni se najčešće eliminišu kroz konkursne intervjue kako bi se osigurale pozicije sa stranačke poslušnike. E, to je kancer ovog društva. Nepravda ubija, i ona je razlog zašto mladi imaju osjećaj da u ovom gradu ne mogu ostvariti egzistenciju. Prije svega, potrebno je podići svijest o činjenici da je korupcija ključni problem zbog kojeg ovaj grad i zemlja ne napreduju. Smatram da treba trajno sankcionisati sve one koji provode i podržavaju korupciju i izvršiti dekontaminaciju svih žarišnih tačaka u kojima su korupcija i nepotizam zastupljeni. Neophodno je ohrabriti društvo da prijavljuje mito i korupciju, ali im prvenstveno treba osigurati  sistem zaštite od moguće odmazde. Kreirati vodič za suzbijanje korupcije koji će biti kreiran na nivou grada i dostupan svakom pojedincu.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu