Zoran Kazazić, nosilac liste BH Bloka za Mostar, za Dnevni list

Na konkursima ne pobjeđuju biografije i to se mora promijeniti

Poznato mostarsko lice, Zoran Kazazić, jedan je od kandidata na predstojećim mostarskim izborima. Nositelj je koalicijske liste BH Bloka Mostar – SDP BiH, Naša stranka na izbornom području Jugozapad. Ovom prilikom za Dnevni list govori o osnovnim motivima političkog angažmana i osnovnim ciljevima BH Bloka kako na izbornom području Jugozapad, tako i čitavom Mostaru.

Možete li nam reći razloge vašeg učešća na ovim lokalnim izborima i koje su to promjene koje bi vi željeli vidjeti u ovom gradu?

-Nakon 12 godina demokratske apstinencije spreman sam s velikom željom i ljubavi prema Mostaru dati i svoj doprinos. Vrijeme je da počnemo graditi novu zajedničku budućnost, primarno bez mržnje i osuđivanja, bez nacionalističkih tenzija i retorika. Mostar može biti uređen grad i mjesto dostojno života za svakog građanina. Sa svojim dugogodišnjim iskustvom i skoro cijelim radnim vijekom provedenim u oblasti obrazovanja i zdravstvene zaštite, koji su garant dobro uređene države i lokalne zajednice, uključit ću se u rješavanje pitanja iz ovih oblasti. Jedan od prioriteta mi je spriječiti politizaciju predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, kako bi se stalo u kraj zapošljavanju nekvalitetnog i nekompetentnog kadra čija je najveća referenca doprinos koji su dali u vlastitoj stranci.

Zatim, poticati ulaganja u osposobljavanje osoba sa invaliditetom, njihovo uključivanje u redovne programe, zalagati se za omogućavanje besplatnog praktičnog obrazovanja strukovnih srednjih škola i angažman tih učenika u radnom procesu u toku školovanja. Zalagati se za poboljšanje rada i uslova primarne zdravstvene zaštite, te jačanje specijalističkih ambulanti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Nagomilalo se mnogo problema i vrijeme je da ih počnemo rješavati, zaista, istinski i punim srcem želim da naš grad bude poželjno mjesto za život. Mostar je oduvijek bio atraktivan grad i smatram da mu treba vratiti status kakav je oduvijek imao.

Mostar se dugi niz godina naziva ‘grad slučaj’, evidentno je da su građani na rubu egistencije, unesrećeni, a sve zarad politike. Može li Mostar postati ekonomski stabilan, prosperitetan i poželjno mjesto za življenje?

-Primjetno je da se pred svake izbore započinju iste teme o nacionalnoj ugroženosti i dominaciji sa kojima se građani terorišu već decenijama, sve s ciljem kanaliziranja  glasova prema opcijama koje sve ovo vrijeme upravljaju gradom. Izlazak iz pat pozicije može osigurati samo veći odziv na izbore. Jedinstven i uređen grad ne odgovara jedino radikalima i trenutnim političkim elitama. Kada gledam Mostar sa Fortice ili Huma, vidim između kamenjara jednu veliku oazu. Liči nekada na Rim, nekada na Istanbul, nekada na Barcelonu. I kada se spustite dolje dočeka vas grad koji se komunalno raspada, uništen na svim poljima, od deponija, preko diletantskog pristupa izgradnje kolektora, otpadnih voda koje se slijevaju u Neretvu, do neodržavanja kanalizacijske mreže, zapuštenih zelenih površina i cesta, te klupa, do potpunog izostanka brige za urbanističko planiranje i sadnju drvoreda itd.

Mostar može i mora postati oaza i ekonomski stabilan i prosperitetan grad  i poželjno mjesto za život. Mostar ima sve predispozicije da to bude, od prirodnih resursa, turizma, ljudskih resursa, mjesta za realizaciju bezbroj projekata, privlačano je mjesto za investitore i treba postati kao što je nekada bio, regionalni centar. Centar kojeg će svi građani i oni koji mu dolaze u posjetu osjećati svojim.

Kako to postići i kako riješiti problem nezaposlenosti u gradu, kako spriječiti odlazak mladih i sposobnih kadrova iz ovog grada, može li Mostar postati grad sposobnog, a ne podobnog kadra?

-BH Blok ima svoj program djelovanja koji je primjenjiv i nije napravljen da bi se ispunila forma. Za njegovu izradu okupili smo eksperte iz svih oblasti kako bi zaista imali plan rada koji ima upotrebnu vrijednost u praksi. Problemi se ne mogu riješiti preko noći, to bi bilo neozbiljno reći, ali svakako strateškim pristupom za kratko vrijeme možemo poboljšati kvalitet života građana u ovom gradu.  Ako postavimo pitanje zašto mladi odlaze iz ovog grada, odgovor je što njihove sposobnosti i reference ne vrijede u odnosu na stranački kadar. Ovdje na konkursima ne pobjeđuju biografije, najbolji i najsposobniji, oni se najčešće eliminišu kroz konkursne intervjue kako bi se osigurale pozicije sa stranačke poslušnike. E, to je kancer ovog društva. Nepravda ubija, i ona je razlog zašto mladi imaju osjećaj da u ovom gradu ne mogu ostvariti egzistenciju. Prije svega, potrebno je podići svijest o činjenici da je korupcija ključni problem zbog kojeg ovaj grad i zemlja ne napreduju. Smatram da treba trajno sankcionisati sve one koji provode i podržavaju korupciju i izvršiti dekontaminaciju svih žarišnih tačaka u kojima su korupcija i nepotizam zastupljeni. Neophodno je ohrabriti društvo da prijavljuje mito i korupciju, ali im prvenstveno treba osigurati  sistem zaštite od moguće odmazde. Kreirati vodič za suzbijanje korupcije koji će biti kreiran na nivou grada i dostupan svakom pojedincu.