Damir Filipović

Na izbornim listima za lokalne izbore minimalno 40 posto mladih

Na posljednjoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH usvojen je Pravilnik o kandidovanju na lokalnim izborima 2016. godine kojim je, između ostalog, predviđeno da na listama za lokalne izbore mora biti zastupljeno minimalno 40 posto mladih, što je bila jedna od inicijativa Foruma mladih SDP BiH. (FOM SDP BiH)

„Jedna trećina članstva SDP BiH su mladi, koji su velikim dijelom nosioci procesa i jedan od glavnih stubova Socijaldemokratske partije. Obzirom na ovu ulogu mladih u SDP-u, bilo je potrebno obezbijediti veću zastupljenost na listama, kako bi se mladima pružila prilika da ne budu “irgeti” politike već sudionici. U ovoj inicijativi veliku ulogu imao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, koji je bio jedan od njenih inicijatora.

Drago mi je da smo naišli na razumijevanje starijih kolega, te da smo uspjeli u nastojanju da minimum 40 posto zastupljenosti mladih bude na listama. Mladi mogu mijenjati stvari na bolje, jer su manje opterećeni “bolestima” današnjeg vremena, mladi su pokretačka snaga, inovativni, željni rada i uspjeha, te zašto im ne pružiti priliku!? Lokalni izbori su prilika za mlade ljude, vrata za ulazak u politički svijet“, rekao je Damir Filipović, predsjednik FOM SDP BiH.

SDP BiH je još jednom pokazao visok stepen demokratičnosti kroz inovirani Pravilnik o kandidovanju, čime je opet postavio visoke standarde za sve ostale političke stranke u našoj zemlji.