Na inicijativu SDP BiH: Predstavnici bh. političkih partija na sastanku o izmjenama Izbornog zakona

Sastanak predstavnika nekoliko političkih partija u Bosni i Hercegovini na kojem se razgovara o izmjenama Izbornog zakona, a koje se tiču uvođenja videonadzora i skeniranja glasačkih listića, počeo je danas u Sarajevu.

Predlagač ovih izmjena je Socijaldemokratska partija (SDP) iz koje je pojašnjeno da bi zakon trebao osigurati da rezultati glasanja budu volja birača, a ne brojača.

Ove izmjene podržao je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a danas ih po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju i delegati Doma naroda PSBiH.

Izmjene predviđaju korištenje savremenih tehnoloških rješenja koje bi omogućile da se otkloni svaka sumnja u regularnost izbora te da se rezultati izbora evidentiraju na temelju izvoda iz optičkih skenera.

Centralna izborna komisija BiH trebala bi propisati procedure koje omogućuju da određeni birački odbor ili više njih može uz skeniranje obaviti i ručno brojanje te u poseban obrazac unijeti i rezultate ručnog brojanja.

U slučaju da se rezultati ručnog brojanja i optičkog skeniranja razlikuju, propisano je da Središnje izborno povjerenstvo BiH u glavnom centru za brojanje obavi ponovno optičko skeniranje i brojanje te utvrdi tačan rezultat glasovanja na biračkom mjestu.

Današnjim sastankom predsjedava predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, a prisustvuju mu Saša Magazinović (SDP) iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut i Mirsad Isaković te Aleksandra Pandurević i Nenad Lalić iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Na sastanku su i Ljerko Ivanković Lijanović i Mladen Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak te Sinan Sinanović iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), Hazim Rančić iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Damir Bećirović iz Demokratske fronte (DF).

Susretu prisustvuju i Jasmin Emrić Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) te Zaim Backović iz Bosanskohercegovačke stranke (BPS) i Momčilo Novaković iz Narodnog demokratskog pokreta (NDP), a očekuje se da će se nakon susreta učenici obratiti medijima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.