Na inicijativu SDP-a Refik Višća, zavidovićki Srđan Aleksić, će dobiti svoju ulicu

Refik Višća jedan je od brojnih koji je u proteklom ratu branio Bosnu i Hercegovinu, ali i jedan od rijetkih koji je stao u zaštitu zatvorenika. Refik je stao ispred puške “svog čovjeka” i svojim životom spasio živote 12 Srba koji su iz Zenice dovezeni u školu u Zavidoviće. Na inicijativu kluba vijećnika SDP BiH jedna od ulica u Zavidovićima uskoro će najvjerovatnije nositi ime zavidovićkog heroja Refika Višće, a pred Općinskim vijećem uskoro će se naći i tačka dnevnog reda kada će se glasati za ovu odluku.

Refik Višća je bio vojni policajac, a 12. augusta ubio ga je Jasmin Viković koji je u pripitom stanju došao u tehničku školu u Zavidovićima kako bi ispitao privedene Srbe o ubistvu svog rođaka.

Jedini svjedok tog događaja je Zavidovićanin Šemsad Ćahtarević koji je u razgovoru za Klix.ba govorio o Refiku Višći kao heroju, nekome kao što je Srđan Aleksić.

“Rijetki su, ali ih ima”, počinje razgovor Ćahtarević, te dodaje:

“Znali smo se od djetinjstva, a zbližili smo se dok smo bili u vojnoj policiji. Zajedno smo išli u akcije, dobar je bio kao ispomoć, ali i dobar kolega. Bio je dosta hrabar, što je najbitnije, nikad vas ne bi ostavio na liniji.”

U Tehničku školu u Zavidovićima tog kobnog dana dovedeno je 12 zatvorenika iz Zenice, a Ćahtarević se ne sjeća nikoga osim Crnogorca koji je ranije priveden i doveden u mjesto gdje on živi, a koji je bio u razmjeni s privedenim Srbima.

“Naše je bilo da ih dobro čuvamo i pazimo. Smješteni smo bili u školi, na prvom spratu, pa sam predložio da ih premjestimo na drugi sprat jer nije bilo zaštite na prozorima, ali i male su šanse da neko iskoči s drugog sprata. Niko ih nije maltretirao, ja sam im rekao da očiste spavaonu i toalet, samo da im ne bude dosadno. Dobro smo ih pazili jer smo i mi bili svjesni da idu živi za žive i svima nam je to bio cilj”, govori Ćahtarević u razgovoru za naš portal.

Jasmin Viković pred večer dolazi u školi kako bi ispitao zatvorenike o ubistvu svog rođaka na planini Klek odakle su i oni navodno dovedeni. Ispitivao ih je kako se to desilo, ali nikog nije tukao. Ćahtarević dodaje da je Viković bio u pripitom stanju te da se ubrzo pojavio i Višća kojem je neko ranije javio da je Viković došao u školu.

“Bili smo pred ulazom, ja sam izašao napolje kada se Višća pojavio, tada nisam imao pušku, ali Višća je imao automatsku. Jasmin je bio na izlazu oko vrata i znam samo da mu je Refik rekao baci pušku i tada su obojica digli puške u zrak i bilo je samo ko će prije opaliti. Rafali su se začuli, mene je rikošet pogodio, a onda sam vidio Višću kako leži pogođen”, prisjeća se Ćahtarević.

Sve su to posmatrali i zarobljeni Srbi, a jedan od njih kasnije je prišao Ćahtareviću te na uho mu kazao kako se molio na svoj način za Višću te da mu bude laka zemlja.

“Tada je rekao da samo Bog zna šta bi s njima bilo i da li bi preživjeli da nije bilo Refika”, dodao je Ćahtarević.

Na inicijativu kluba vijećnika SDP BiH jedna od ulica u Zavidovićima uskoro će najvjerovatnije nositi ime zavidovićkog heroja Refika Višće, a pred Općinskim vijećem uskoro će se naći i tačka dnevnog reda kada će se glasati za ovu odluku.

Planirano je da dosadašnja Ulica Mehmed-paše Sokolovića bude podijeljena na dva dijela, a jedan od njih će nositi ime Ulica Refika Višće. Ispred kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću za Klix.ba je govorio Damir Memić.

“Svake godine smo svjedoci obilježavanja datuma heroja, a kao klub vijećnika SDP-a pokrenuli smo inicijativu da dio ulice Mehmed-paše Sokolovića nosi naziv Refika Višće jer je on naš zavidovićki heroj”, kazao je Memić.

Ćahtarević je za kraj razgovora kazao kako je za sve njih velika čast i zadovoljstvo ovaj potez SDP-a u Zavidovićima te dodaje kako je to trebalo puno ranije uraditi, ali da zbog političke elite to nije nikome na um palo.

“Ovo je sve satisfakcija jer znamo za što smo se borili i među nama zaista postoje heroji koji su zaslužili svoju ulicu. Osim ovih zatvorenika, koliko još ljudi je Refik spasio, ko zna”, zaključio je Ćahtarević u razgovoru za Klix.ba.

U toku je i snimanje dokumentarnog filma o Refiku Višći u režiji bh. novinara Haruna Bošnjaka, a čija će premijera biti održana na 12. augusta ove godine, na 25. godišnjicu od ubistva zavidovićkog heroja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.