Pismo Denisa Bećirovića ambasadorima u BiH

Na bazi kojeg pravnog akta je antidejtonski blokiran Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH?

JAVNO OBRAĆANJE DELEGATA U DOMU NARODA

PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH DENISA BEĆIROVIĆA

VISOKOM PREDSTAVNIKU U BiH, ŠEFU DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U BiH I AMBASADORIMA ZEMALJA SVJEDOKA DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA POVODOM ANTIDEJTONSKE I ANTIUSTAVNE BLOKADE DRŽAVNIH ORGANA BOSNE I HERCEGOVINE

 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini

Ambasador Nj. E. Christian Schmidt

Šef Delegacije EU i Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini

Ambasador Nj. E. Johann Sattler

Sjedinjene Američke Države

Ambasador Nj. E. Eric Nelson

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske

Ambasador Nj. E. Matthew Field

Savezna Republika Njemačka

Ambasadorica NJ. E. Margaret Uebber

Republika Francuska

Ambasadorica NJ. E. Christine Toudic

Ruska Federacija

Ambasador Nj. E. Igor Kalabuhov

 

Poštovane ekselencije,

Nakon višemjesečnih pokušaja, trećina delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, pravnim i demokratskim sredstvima izborila se da sutra (29.11.2021.) bude zakazana hitna sjednica ovog najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine. Na sutrašnjoj sjednici tražimo utemeljen i precizan odgovor na suštinsko pitanje: Na bazi kojeg pravnog akta je antidejtonski blokiran Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH?

Sutrašnja sjednica Doma naroda ima višestruk značaj jer će se, između ostalog, činjenično utvrditi koje političke snage su spremne, a koje nisu za djelovanje u okvirima pravne i demokratske države i zakonitog obavljanja povjerenih dužnosti. Sutra će i domaća i međunarodna javnost dobiti jasan odgovor na sljedećih pet pitanja:

 

  1. Koji izabrani zvaničnici, imenom i prezimenom, poštuju Dejtonski mirovni sporazum, a koji su krenuli u krajnje opasnu avanturu destruiranja ovog međunarodnog mirovnog ugovora?
  2. Ko su, imenom i prezimenom, delegati u Domu naroda koji ne poštuju Ustav BiH?
  3. Ko su, imenom i prezimenom, delegati koji ne poštuju položenu zakletvu, Poslovnik o radu Doma naroda i Etički kodeks o ponašanju poslanika i delegata?
  4. Da li su izabrani delegati u Domu naroda opredjeljeni za proceduralnost ili antiproceduralnost, ustavnost ili antiustavnost, zakonitost ili antizakonitost, parlamentarizam ili antiparlamentarizam, pravnu državu ili anarhiju?
  5. Ko je istinski spreman za dijalog i razgovor u legalnim institucijama države, a ko nije?

Poštovane ekselencije,

Pred očima cjelokupne domaće i međunarodne javnosti provodi se agresivan, nedvosmislen, riskantan i za mirovni proces poguban udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vrijeme toleriranja ovakve destruktivne antidejtonske i antiustavne politike je isteklo. Milorad Dodik i njegova organizirana grupa ne mogu se više zaustaviti saopćenjima, izrazima zabrinutosti, popuštanjima i truhlim kompromisima. Vrijeme je za odlučnu i konkretnu akciju jer su u državi Bosni i Hercegovini i regionu najozbiljnije ugroženi mir i sigurnost.

Kao ambasadore zemalja svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma, pozivam vas da obavijestite vlade vaših zemalja da je u Bosni i Hercegovini aktiviran mračni scenario rušenja međunarodnog i domaćeg prava sa nesagledivim posljedicama za cijelu međunarodnu zajednicu. Vaš autoritet je, također, na velikom ispitu. U vaše zemlje, kao svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma, usmjerene su oči ogromne većine dobronamjernih građana i naroda Bosne i Hercegovine, kao i brojnih drugih država na raznim merdijanima i paralelama naše civilizacije.

Poštovane ekselencije,

Nakon sutrašnje sjednice Doma naroda imat ćete zaokružene sve činjenice. Vama je poznato ko ne izvršava svoje dužnosti u Predstavničkom domu, a od sutra ćete imati i odgovor ko je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i u Domu naroda. Potcrtavam još jednom, uvažene ekselencije, sutra ćete imati cjelovitu sliku ko je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer blokada državnih organa Bosne i Hercegovine je najgrublji pokušaj destruiranja ovog međunarodnog ugovora.

Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma propisano je da Ustav države Bosne i Hercegovine stupa na snagukao ustavni akt, kojim se amandmanski mijenja i nadređuje Ustav Republike Bosne i Hercegovine“, kao i da će „Republika Bosna i Hercegovina čije će zvanično ime od sada biti ‘Bosna i Hercegovina’ nastaviti svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnom strukturim modificiranom kako je ovdje određeno i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona će ostati država članica Ujedinjenih nacija (…)“. Dakle, to je slovo Dejtona.

Uvažene ekselencije,

Mi ćemo dosljedno poštovati principe ustavnosti i zakonitosti ali nećemo moliti delegate i poslanike iz bh. entiteta RS da izvršavaju preuzete dužnosti, poštuju Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH. Samo poštivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i dolaskom na sjednice državnih organa moguće je očuvati entitetsku strukturu unutar države Bosne i Hercegovine. Nedolazak na sjednice državnih organa put je u unilateralno napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i nestanak dva entiteta u državi Bosni i Hercegovini. Antidejtonska blokada državnih institucija mogla bi u konačnici vratiti na dnevni red i provedbu pravosnažnih presuda sudova Ujedinjenih nacija. Zato politika Milorada Dodika nije samo opasnost već i moguća neočekivana šansa za povratak pravde. Ako se, antidejtonskim i jednostranim djelovanjem Milorada Dodika i njegove organizirane grupe, takva prilika ukaže Ujedinjene nacije i njena punopravna članica država Bosna i Hercegovina ne smiju je propustiti.

Dejtonski mirovni sporazum je donio mir u regionu. Međutim, u trenutku potpisivanja ovog međunarodnog ugovora nisu bile poznate planetarne sudske presude koje su početkom XXI. stoljeća utvrdili najviši sudovi Ujedinjenih nacija. Ti sudovi su, između ostalog, činjenično i pravosnažno presudili počiniocima jedinog genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, kao i zločina protiv čovječnosti i drugih zločina. Svjetski sudovi su, također, pravosnažno osudili i države koje su pokrenule udružene zločinačke poduhvate protiv Republike Bosne i Hercegovine, kao i jedinu evropsku državu koja je prekršila Konvenciju Ujedinjenih nacija o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Rušitelji Dejtonskog mirovnog sporazuma moraju znati da ove sudske činjenice nije moguće sakriti i ignorirati u XXI. stoljeću.

Ekselencije,

Na strani države Bosne i Hercegovine je i međunarodno i domaće pravo. S druge strane, oni koji neskriveno i sistematski pokušavaju destruirati Dejtonski mirovni sporazum prijete pravnim nasiljem, kao i oružanim u vidu opkoljavanja i napada na kasarne legalnih Oružanih snaga BiH. Nastavak mirnog posmatranja pravnog nasilja, separatizma i prijetnji oružanim nasiljem, na početku treće decenije XXI. stoljeća, u srcu Evrope, pred očima cijelog svijeta, ne predstavlja problem samo za Bosnu i Hercegovinu. Da li ste svjesni kakvim mračnim silama širom Evrope i svijeta dajete pogonsko gorivo tolerirajući ekstremističku, separatističku i anticivilizacijsku politiku Milorada Dodika i njegove organizirane grupe?

Vrijeme za zaustavljanje novog i nesagledivog ratnog požara opasno ističe. Pomozite građanima i narodima Bosne i Hercegovine (Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i Ostalima) jer imate međunarodnu obavezu, snagu i sve potrebne mehanizme da zaštitite stanovnike naše napaćene države. Osim obaveze, snage i mehanizama nedostaje vam i četvrti element – konkretna politička volja. Nemojte ponavljati grešku iz 1990-ih godina jer puno je bolje spriječiti ekstremiste nego ponovo liječiti ratne drame i tragedije koje one prouzrokuju.

Na kraju, poštovane ekselencije, nemojte nikada zaboraviti evropsko i svjetsko stoljetno iskustvo:

Popuštanje pred politikama teritorijalnog ekspanzionizma nikada nije rezultiralo ničim dobrim.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.