OO SDP Žepče

MZ Željezno Polje i potpredsjednik SDA Žepče tražili podršku od nalogodavaca sječe šume u Željeznom Polju

Licemjerstvo, hinjaluk i bezobrazluk su tri riječi koje najbolje opisuju posjetu potpredsjednika SDA Žepče, gospodina Hadžića i dijela rukovodstva MZ Željezno Polje ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko – dobojskog kantona gdje su prema njihovim riječima od tog resora kao i od direktora ŠPD-a dobili bezrezervnu podršku svim zahtjevima mještana MZ Željezno Polje, a vezano za sječu šume u Željeznom Polju.

Da živimo u vremenu savjest, morala i odgovornosti javnih funkcija nakon našeg Saopštenja gdje u nastavku donosimo službenu hronologiju sječe šume u Željeznom Polju, gospodin Hadžić zajedno sa kompletnim rukovodstvom MZ Željezno Polje, resornim ministrom i direktorom ŠPD-a bi istog trena podnijeli neopozive ostavke, ali. . .

ŠPD Zavidovići na čijem se čelu nalazi gospodin – direktor, Jasmin Devedžić, kolega Suvada Hadžića na zadnjim izborima 2018. godine za Parlament FBiH ispred SDA koji je na funkciju direktora imenovan u julu 2016. godine, u dva je navrata, prvi put 13.3.2017. i drugi put urgencijom 14.9.2017. tražilo saglasnost od nadležnog ministarstva za sječu šume na Šumskoprivrednom području “Krivajsko”, a što je podrazumjevalo sječu šume u Željeznom Polju.

Isti direktor, gospodin Devadžić, istaknuti kadar SDA nekoliko godina poslije potpisuje i ugovor ispred ŠPD-a sa izvođačem radova iz Željeznog Polja.

I pored činjenice da je u strategiji “Šumskogospodarska osnova za Krivajsko” evidentiran problem klizišta iz 2014. i vodovoda u Željeznom Polju, resorno ministarstvo, kod kojeg je gospodin Hadžić otišao zajedno sa rukovodstvom MZ željezno Polje da traži podršku zahtjevima, izdaje Rješenje 8.1.2018. godine za sječu šume, kojeg potpisuje tadašnji ministar SDA, a danas aktuelni Zastupnik SDA u Skupštini Zeničko – dobojskog kantona, gospodin Smajić Himzo.

Saglasnost za sječu šume u Željeznom Polju 2019. godine Ispred resornog ministarstva kojeg su posjetili gospodin Hadžić i rukovodstvo MZ Željezno Polje, na čijem čelu se opet nalazi SDA-ov kadar, ministar, Mirnes Bašić, je potpisala državna službenica – dugogodišnja direktorica Kantonalne uprave za šumarstvo, gospođa Nevzeta Elezović 1.2.2019. godine.

Sada je sasvim jasno da je SDA-ovo rukovodstvo MZ Željezno Polje zbog podrške svojoj političkoj opciji mjesecima i godinama šutilo i na taj način su bili spremni direktno ugroziti život, vodu i imetak svojih mještana koji su im zauzvrat 20 godina davali bezuslovnu podršku.

Šutila je SDA u Željeznom polju isto onako kako šute pred HDZ-om i Matom Zovkom sve ove godine, šutili su i šutnjom odobravali strategiju ŠPD-a i resornog ministarstva, nijemo posmatrali izgradnju puta od šume do lagera u vrijednosti od 50 000 KM i dok je ŠPD doznačavao i planirao sječu 10 000 kubika šume, SDA je u isto vrijeme tvrdila da se radi o sanitarnoj sječi, a sada konačno znamo i zašto su šutili.

Ovakav jeziv odnos SDA Željezno Polje prema mještanima ove mjesne zajednice je konačno razotkriven, 20 godina im je trebalo da pokrenu pitanje legalizacije vodovoda, a o klizištu koje svakodnevno prijeti ovoj mjesnoj zajednici se brinu toliko da nisu u stanju da u 6 godina provjere vrijednost projekta.

Samo i isključivo zahvaljujući samoorganizaciji mještana, ovim hrabrim I odlučnim ljudima, a nikako rukovodstvu MZ Željezno Polje je sačuvana voda i spriječena sječa šume, na čemu im najiskrenije čestitamo.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu