Zastupnici SDP BiH, DF i Naše stranke

Mustafa Busuladžić je bio propagator fašizma

Zastupnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije i Demokratske fronte napustili su sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo prije glasanja po tački dnevnog reda o imenovanju osnovne škole u Dobroševićima po Mustafi Busuladžiću.

– Riječ je o propagatoru fašizma koji je širio glavni nacistički mit, pišući 1944. godine, u jeku genocida nad Jevrejima u Evropi, pa i na ovim prostorima, o Jevrejima kao špekulantima, prevarantima i izrabljivačima, koristeći jezik mržnje kao što je ‘židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja’, te izražavajući zadovoljstvo što je ‘Židova
nestalo iz čaršije’. U isto vrijeme, veličao je Hitlerove ideje o novom svjetskom poretku propagirane u knjizi Mein Kampf” – kazali su zastupnici SDP, DF i NS.

– Ne osporavamo da je Busuladžić, kao i mnogi drugi, bio žrtva komunističkog pravosuđa, ali to nije razlog da slavimo uspomenu na njega. Šta time poručujemo novim generacijama, u zemlji u kojoj su, prije 20 godina, Bošnjaci bili žrtve genocida, i koja kao dan državnosti slavi dan zasjedanja jednog antifašističkog vijeća čime se svi u BiH možemo samo
ponositi? Argument koji se može čuti, da se ne zna gdje je Busuladžić sahranjen, potpuno je irelevantan: treba li slaviti i uspomenu na Dražu Mihailovića samo zato što se ne zna gdje je sahranjen, a sudio mu je isti sud?“- pitaju zastupnici Naše stranke, Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije.

– Dovoljno je samo zamisliti neko jevrejsko dijete u školi koja nosi naziv po čovjeku, koji je govorio da je ‘duh špekulacije, podvaljivanja i prevara’ jevrejski duh. Ne smijemo djecu opterećivati bremenom mržnje. Ako se borimo za to da se druge škole po BiH ne nazivaju po onima koji propagiraju mržnju prema drugom i drugačijem, onda moramo tome reći odlučno ne i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine – zaključili su.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole ”Dobroševići” na području općine Novi Grad u Javnu ustanovu Osnovna škola ”Mustafa Busuladžić”.

Nadležni organ dužan je u što kraćem roku izmijeniti naziv ove javne ustanove.