Zastupnici SDP BiH, DF i Naše stranke

Mustafa Busuladžić je bio propagator fašizma

Zastupnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije i Demokratske fronte napustili su sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo prije glasanja po tački dnevnog reda o imenovanju osnovne škole u Dobroševićima po Mustafi Busuladžiću.

– Riječ je o propagatoru fašizma koji je širio glavni nacistički mit, pišući 1944. godine, u jeku genocida nad Jevrejima u Evropi, pa i na ovim prostorima, o Jevrejima kao špekulantima, prevarantima i izrabljivačima, koristeći jezik mržnje kao što je ‘židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja’, te izražavajući zadovoljstvo što je ‘Židova
nestalo iz čaršije’. U isto vrijeme, veličao je Hitlerove ideje o novom svjetskom poretku propagirane u knjizi Mein Kampf” – kazali su zastupnici SDP, DF i NS.

– Ne osporavamo da je Busuladžić, kao i mnogi drugi, bio žrtva komunističkog pravosuđa, ali to nije razlog da slavimo uspomenu na njega. Šta time poručujemo novim generacijama, u zemlji u kojoj su, prije 20 godina, Bošnjaci bili žrtve genocida, i koja kao dan državnosti slavi dan zasjedanja jednog antifašističkog vijeća čime se svi u BiH možemo samo
ponositi? Argument koji se može čuti, da se ne zna gdje je Busuladžić sahranjen, potpuno je irelevantan: treba li slaviti i uspomenu na Dražu Mihailovića samo zato što se ne zna gdje je sahranjen, a sudio mu je isti sud?“- pitaju zastupnici Naše stranke, Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije.

– Dovoljno je samo zamisliti neko jevrejsko dijete u školi koja nosi naziv po čovjeku, koji je govorio da je ‘duh špekulacije, podvaljivanja i prevara’ jevrejski duh. Ne smijemo djecu opterećivati bremenom mržnje. Ako se borimo za to da se druge škole po BiH ne nazivaju po onima koji propagiraju mržnju prema drugom i drugačijem, onda moramo tome reći odlučno ne i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine – zaključili su.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole ”Dobroševići” na području općine Novi Grad u Javnu ustanovu Osnovna škola ”Mustafa Busuladžić”.

Nadležni organ dužan je u što kraćem roku izmijeniti naziv ove javne ustanove.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.