Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH za BHT1 Uživo

Muslić: Moramo pospješiti integritet izbornog procesa i vratiti povjerenje u izbore

Ako se hoće, sve se može, treba malo volje i političke spremnosti da se pospješi integritet izbornog procesa i vrati povjerenje u izbore, izjavio je Albin Muslić, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, gostujući u emisiji BHT1 Uživo.

Komentarišući istup visokog predstavnika Kristijana Šmita o tehničkim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Muslić je rekao kako želi da vjeruje da će taj posao uraditi Parlamentarna skupština BiH.

“Nažalost, mi u Bosni i Hercegovini imamo složene društveno-političke prilike koje se reflektiraju i na rad državnog Parlamenta i onda imamo za posljedicu reakciju visokog predstavnika. To nije nikako dobro. Trebamo težiti ka tome da Parlamentarna skupština BiH radi svoj posao i da uradi taj korak naprijed kada je riječ o integritetu izbornog procesa, da se zaštiti volja birača i da se stvarna volja koja je zabilježena na biračkim mjestima pretoči u rezultate izbora”, rekao je Muslić.

Muslić smatra da je poljuljano povjerenje građana u izborni proces, što u konačnici rezultira manjim odzivom glasača na biračkim mjestima.

“Sve što je urađeno u proteklom periodu vezano za pospješenje integriteta izbornog procesa zapravo dovoljno da idemo u narednu fazu – da se mijenja i Izborni zakon Bosne i Hercegovine i na taj način mi bismo ostvarili elementarno pravo svakog pojedinca, građanina Bosne i Hercegovine da njegov glas bude adekvatno zabilježen na biračkim mjestima i pretočen u izborne rezultate, a ne da se neko drugi u izbornom procesu  interpolira i da mijenja volju građana. To nikako nije dobro”, rekao je Muslić.

Prema njegovom mišljenju, rok od odvije sedmice koje je Šmit dao za tehničke izmjene je kratak.

“Mi smo imali jako mnogo vremena da navedeni posao odradimo, nekoliko godina. Međutim, što se tiče rada državnog Parlamenta, ako se hoće, sve se može. Potrebno je malo političke volje, malo spremnosti da uradimo taj dodatni napor, koji će nam svima donijeti benefite. A, to je da se integritet izbornog procesa maksimalno pospješi i da se povjerenje u izbore kao festival demokratije vrati i prema samim građanima, koji će biti sigurni da su oni zaista ona masa koja je izrazila svoju volju i da je ona adekvatno zabilježena na biračkim mjestima”, rekao je Muslić.

Istaknuo je kako je puls građana od velikog značaja u političkim relacijama.

“Mi trebamo kao društvo, kao izabrani zvaničnici na različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, da ona obećanja koja su data na dan izbora ili u izbornoj kampanji, ili u vremenu prije izborne kampanje, pretočimo u konkretne rezultate. Ako bi se to radilo na adekvatan način, ne bi bilo građana na ulicama i sve ono što se dešava, nažalost, evo i ovih dana”, rekao je Muslić.

On je u razgovoru, između ostaloga, rekao da Bosna i Hercegovina ima dovoljno novca da može unaprijediti tehnički dio izbornog procesa, odnosno preći na digitalni sistem.

Problem je, smatra Muslić, politička volja – želimo li da imamo fer izbore.

“Ako analiziramo izvršenje državnog budžeta u proteklih nekoliko godina, vidjet ćemo da se budžet realizira na nekih 87 posto od planiranih sredstava. Dakle, nama ostaje neutrošeno oko 150 miliona, aproksimativno gledano, konvertibilnih maraka svake godine. Dakle, očito da sredstva nisu problem, već proceduralni aspekt i da to treba biti planirano u budžetu za narednu godinu, a što će zapravo samo pratiti izmjene Izbornog zakona. Ako se i ne planira u ovom momentu, postoji mogućnost rebalansiranja budžeta za 2024. godinu. Dakle, cijenim da u ovom trenutku sredstva uopće nisu problem, već politička volja. Želimo li imati fer i poštene izbore ili ne? Ako želimo, to se uradi vrlo jednostavno, jer svi mi koji živimo u Bosni i Hercegovini od takvih izmjena trebamo da imamo korist. To je da se stvarna volja birača, glasača, građana Bosne i Hercegovine adekvatno zabilježi na biračkim mjestima i, opet ponavljam, da se pretoči u izborne rezultate”, rekao je Muslić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.