Damir Mašić

Čelništvo Parlamenta FBiH protiv Rezolucije o osudi inicijative za federalizaciju zemlje

Poslanik SDP-a Damir Mašić pred nastavak sjednice Predstavničkog doma javno je optužio predsjedavajućeg Edina Mušića (SDA) da je svjesno opstruirao umnožavanje materijala prijedloga rezolucije ovog doma o osudi inicijativa za federalizacijom države i entiteta s ciljem etnonacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendecija, kojeg je podnio Kluba SDP-a.
Mušić je rekao da je stav Kolegija je da se zaključci o iniacijativma da se o njima izjašnjavamo na narednoj sjednici, jer je to praksa.
“Vi mi ne date priliku da obnašam poslaničku dužnost. Potpuno ste preskočili rezoluciju koju sam predao prije 4 sata. Je li ovo društvo jednog lica ili Parlament u kojem svaki poslanik sviđalo se to nekome ili ne ima pravo da podnosi inicijative. Ne vidim razloga da se ovako radi, da se ubija čak i pokušaj razmišljanja ili pokretanja incijativa. Molim Vas da se konačno iskopira rezolucija”, kazao je Mašić.

Zastupnici Socijademokratske partije (SDP BiH) u Parlamentu Federacije BiH namjeravaju podnijeti Parlamentu prijedlog za usvajanje „Rezolucije o osudi inicijative za federalizacijom države i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija“.
Prijedlog o novom preuređenju BiH, prije svega entiteta FBiH, koji bi se zasnivao na principima federalizacije, zagovaraju iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).
Takva ideja nije dobila podršku probosanskih stranaka, koje zagovara jačanje a ne nove podjele u zemlji.
Ideja o novim podjelama u BiH nije dobila podršku ni u Evropskom parlamentu.
Iz SDP-a smatraju da Predstavnički dom Parlamenta FBiH treba usvojiti Rezoluciju, koja će osuditi zagovaranja novih etno-nacionalnih podjela u BiH.