Ko će odgovarati za neplansko zaduživanje zdravstva Zeničko-dobojskog kantona?

Aktualni direktor KBZ je zaboravio  da bolnica sada umjesto dobavljačima lijekova i opreme , 16 miliona maraka duguje bankama. Kredit koji je ništa drugo no trenutna injekcija za potpunu blokadu zeničke bolnice odobren je na period od 7 godina, sa 5 % kamate koja će biti obračunata nakon što se isti i iskoristi. Grejs period godina, naplata  kreće 2018. godine.

Naime, po Zakonu ZZO ZDK ne može biti nosilac spomenutog  komercijalnog kredita. To bi mogla biti jedino Vlada koja je i osnivač Kantonalne bolnice. No, osim toga što na ugovoru stoji da je ZZO ZDK  dužnik.  Aneksom  broj 1. Ugovora o međusobnim odnosima u pružanju zdravstvene zaštite predviđeno je da će Zavod uručiti 24 bjanko mjenice kao sredstvo osiguranja tražbine Kantonalne bolnice.  Tako će u slučaju da bolnica ne bude u mogućnosti, vraćati kredit mjenice biti trasirane u korist banke, što suštinski znači da je izdavanje mjenica ustvari davanje garancija za vraćanje kredita.

O tome govori i član 6. Ugovora. Ako su date mjenice banci, a mjenice su dokaz da je neko garant, onda je više nego očito o čemu je riječ i da se iza priča o cesiji samo kriju. Isto tako, ako postoji kopija izjave za popunu mjenice koju je ovjerio Zavod za zdravstvo,  onda je po članu 6., stav 1. Ugovora- također riječ o garantu. A to je suprotno. Federalnom Zakonu o dugu, zaduživanju i garancijama. Mišljenje od federalnog ministarstva finansija zatražili su i reporteri Mreže.

Klub SDP –a od nadležnih insitucija traži provjeru Zakonitosti kreditnog aranžmana, ali i upozoravaju na višestruku opasnosti.

„Postoji opasnost da oni neće moći vraćati ovaj kredit . Automatski će to, banka će pokrenuti ovaj ugovor i putem mjenica će blokirati račun ZZO ZDK. To dovodi u opasnost ostale zdravstvene institucije koje su u kantonu i koje zavisi od tog fonda”, rekao je Munib Huseingagić, šef Kluba SDP.

Teško je povjerovati da premijer ništa ne zna. No, evo informacija za premijera.  Nekada SDA, pa SBiH pa sada SBB – Mirzeta Subašić  bila je na čelu ZZO ZDK od 2008. do 2012. godine, kada je prvi put u historiji BiH  odlukom UO smijenjena zbog negativnog revizorskog izvještaja, odnosno gotovo 10 miliona KM gubitka Zavoda nastalog tokom njenog mandata.

“Ukupan zatečeni akumulirani deficit poslije nalaza za reviziju u momemntu preuzimanja mandata mene kao direktora bio je u akumuliranom iznosu negdje oko minus 22 milioa maraka“, tvrdi Senaid Begić, bivši direktor ZZO ZDK.

Ovo očito ne predstavlja nikakvu prepreku za  ponovnu kandidaturu Mirzete Subašić. Pa ni činjenica da je zbog revizorskog izvještaja kantonalno tužilaštvo u Zenici protiv Subašić vodilo istragu zbog sumnji na zloupotrebu službenog položaja i to upravo za vrijeme dok je obnašala funkciju direktorice Zavoda  2011. godine.  Zanimljivo je da nekoliko dana prije nego što će 30. juna ove godine biti imenovana za v.d. direktoricu, tužilaštvo saopštava da je istraga obustavljena zbog nedostatka dokaza. Slučajno je valjda i konkurs tri puta poništavan.

Zdravstveni sistem, nemoguć za upravljanje, skandalozno rasipan   i krajnje opasan  po zdravlje pacijenata i u ZDK, neće skoro ili barem ne u narednih sedam godina što se  tiče  ovdašnje Vlade i Zavoda, doživjeti svoju reformu. Pa ćemo za dvije, tri ,četiri godine iznova imati višemilionsko dugovanje, plus ratu kredita i pitanje. Odakle namaći novac?! I ko je milionske dugove u bolnici napravio? Sve pitanja za vladajuće i istražitelje koje do traženja odgovornosti  vodi tek jedan pogled na bivše revizorske izvještaje.