Denis Bećirović

Može li Vojvodina organizirati referendum o odluci Ustavnog suda Srbije?

Državni poslanik i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dr. Denis Bećirović predložio je uvrštavanje nove tačke u dnevni red 33. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Tom prilikom on je argumentirano obrazložio ustavnopravne, političke i sigurnosne posljedice koje mogu nastupiti u slučaju ovakvog antidejtonskog i antiustavnog referenduma u bh. entitetu RS. Zato je potrebno, prema riječima Bećirovića, djelovati preventivno i odgovorno i hitno zaustaviti ovu opasnu avanturu političara iz RS-a.

Bećirović je upitao sve prisutne na sjednici da kažu da li je moguće da Vojvodina organizira referendum o odlukama Ustavnog suda Srbije. Naravno, nije. Da li je to moguće u bilo kojoj državi članici UN-a? Nije. Dakle, unutrašnja struktura BiH uspostavljena Dejtonskim sporazumom ne može preživjeti ovakav brutalni napad na ustavni poredak države BiH.

Indikativno je da su svi poslanici SDA danas ćutali i da nisu progovorili ni riječ o rušenju države. Šta to znači? Zbog čega ćute u državnim organima? Da li su tačne informacije koje dolaze iz pojedinih krugova da SDA ćutke pristaje na postepeni raspad i trodijelnu podjelu države? Građani BiH očekuje jasne odgovore na ova pitanja.

Zbog toga je poslanik Bećirović predložio da se u dnevni red 33. sjednice uvrsti nova tačka pod nazivom: “Informacija Vijeća ministara BiH o ustavnopravnim, političkim i sigurnosnim implikacijama i posljedicama najavljenog organiziranja antidejtonskog i antiustavnog referenduma u bosanskohercegovačkom entitetu RS o konačnim i obavezujućim odlukama Ustavnog suda države Bosne i Hercegovine“.

Također, Bećirović je zatražio da se hitno formira Demokratski savez svih stranaka koje su spremne braniti ustavni poredak zemlje. To se mora hitno uraditi jer je bh. entitet RS prešao „crvenu liniju“.