I to smo mi: Samija Dupanović, predsjednica Foruma žena Općinske organizacije SDP BiH Vogošća

Motivišu me mladi, prijatelji, porodica

„Vogošća je nekada bila jedna od najrazvijenijih općina i zapošljavala je više od 10.000 ljudi od čega su žene činile više od 37%. Znam da se to zadugo još neće ponoviti ali se za to moramo svakodnevno boriti“, priča nam Samija Dupanović, predsjednica FOŽ OO SDP Vogošća.

Biti predsjednica Foruma žena jedne općinske organizacije za mene je velika čast ali i obaveza. Smatram da se žene moraju aktivno uključiti u društveno politički život lokalne zajednice. Lično želim da doprinesem boljem organizovanju žena kroz Forum i OO SDP Vogošća. Kada sam se prihvatila ove dužnosti nisam ni bila svjesna koliku odgovornost i odricanje ona zahtijeva. U mojim godinama rijetko se ko prihvaća takvoga rada. Gotovo da nema sedmice da nemam neki sastanak, okrugli sto, radionicu, manifestaciju, itd…
Ali pokreće me želja da u našoj općini žene budu što aktivnije. Pokreće me i to što su nekadašnje radnice Pretisa, starije od mene, još uvijek vrlo aktivne. Motivišu me i mladi koji su kroz Forum mladih veoma aktivni. Motivišu me prijatelji i porodica koji podržavaju moj rad.

Općinska organizacija Vogošća i Forum žena kao interesni oblik – ukratko…

Naša Općinska organizacija je ocijenjena kao jedna od aktivnijih u Kantonu Sarajevo. Isto tako je ocijenjen i naš Forum žena. U skladu sa programskim opredijeljenjem SDP BiH, Forum žena kao interesni oblik okupljanja članica se bori za ostvarivanje rodne jednakosti a protiv rodne nerapropravnosti i svakako protiv nasilja na rodnoj osnovi u društvu i porodici. Na žalost rodna neravnopravnost u našem društvu je još uvijek veoma izražena. To je vidljivo i u političkim organizacijama i organima vlasti gdje i pored obavezne rodne ravnopravnosti to nije slučaj u praksi.

Aktivnosti, saradnja, podrška…

Aktivne smo u svemu što radi OO SDP Vogošća i moram naglasiti veoma dobru saradnju sa predsjedništvom OO SDP Vogošća. Aktivne smo i u radu Kantonalnog FOŽ-a SDP Sarajevo te u pripremama naših vijećnika za sjednice Općinskog vijeća. Pored toga imamo i svoj godišnji operativni plan sa detaljnim mjesečnim planovima. Tradicionalne aktivnosti su vezane za 8.mart, Dan bijelog štapa, Dan planete, Dani SDP-a, Djeci treba radosti, sve manifestacije Udruženja antifašista i još dosta toga.
Koristim priliku da posebno istaknem saradnju sa Forumom mladih, na njih se možemo uvijek osloniti kada nam je potrebna njihova energija, poletnost i svježe ideje. Veoma dobro sarađujemo i sa nevladinom organizacijom žena ¨Korak više¨.

Problemi sa kojima se suočavate u radu…

Nedostatak finansijskih sradstava. Često same između sabe sakupimo pare za neku manifestaciju. Nekad imamo donatore i to nam uveliko olakša realizaciju naših zamisli i planova. Poseban problem su termini održavanja sastanaka jer imamo zaposlene članice koje još imaju obaveze kod kuće, djeca, itd…kao i svaka žena. Teško je uspostaviti taj balans ali uspijevamo nekako.

Izbori 2018…

Kao i svaki put Forum žena će i u ovoj predizbornoj kampanji, zajedno sa Forumom mladih, biti nosilac aktivnosti a to je održavanje sastanaka po osnovnim organizacijama, mjesnim zajednicama, organizovanje info stolova itd…

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.