Tribina “Mostar-grad bez izbora”

Mostarci zatražili izbore i smjenu gradonačelnika

Građani Mostara, predstavnici oporbenih političkih stranaka i nevladinih organizacija okupili su se u četvrtak na okruglom stolu kako bi razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji i mogućnosti da se do kraja godine održe lokalni izbori u gradu na Neretvi.

Gradski odbori SDP-a BiH, HDZ-a 1990, Demokratske fronte i Stranke za BiH organizirali su javnu tribinu kako bi se čuo glas građana i kako bi se oni kojih se pitanje lokalnih izbora najviše tiče uključili u priču o promjeni izbornih pravila za Mostar, istaknuto je na tribini.

– Okupila nas je ljubav prema Mostaru, a ne ideologija. Ne želimo se vraćati u prošlost, ne želimo nekakav prijeratni Mostar jer takav Mostar više ne postoji. Želimo graditi Mostar za budućnost naše djece, da ovo bude grad mladih, a ne grad starih – poručio je na otvaranju tribine moderator Sead Đulić.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar Edin Zagorčić kazao je kako su iz pregovora o budućnosti Mostara na nedemokratski način isključeni ne samo građani, već i predstavnici parlamentarnih oporbenih stranaka.

Zagorčić je dodao kako je Mostar predan u ruke SDA i HDZ-a BiH koji ne mogu ili ne žele postići dogovor te tako u pat poziciji drže sve građane Mostara.
Sa skupa je zatraženo da se učini sve kako bi se u Mostaru održali lokalni izbori najkasnije do kraja godine. Upućen je poziv visokom predstavniku da iskoristi svoje ovlasti i nametne izmjene izbornih pravila.

Ako to ne želi, predstavnici građana i oporbenih političkih stranaka zatražili su od visokog predstavnika da smjeni aktualnog gradonačelnika Ljubu Bešlića, njegove savjetnike i načelnike gradskih odjela, te da na te pozicije imenuje nestranačke ljude koji bi vodili grad dok se ne postigne sporazum o Mostar u Parlamentu BiH.

mostar tribina (1)

Predsjednik Udruge ruralnog razvoja “Tenica” Rodoč – Jasenica Željko Šunjić istaknuo je kako u Mostaru vlada anarhija i da je takvo stanje nepodnošljivo za sve Mostarce.
– Ako se drugog listopada ne održe izbori u Mostaru mi ćemo zatražiti održavanje referenduma o odcjepljivanju gradskog područja Jug od Mostara, kako bi smo nakon toga mogli održati lokalne izbore i konačno dobiti zakonodavnu i izvršnu vlast – istaknuo je Šunjić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.