Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Moramo se suprotstaviti praksi gušenja novinarskih prava i sloboda

Povodom učestalih napada na novinara Senada Hadžifejzovića, predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je na svom Facebook profilu napisao kako već odavno u Bosni i Hercegovini, kao i u regiji, imamo podjelu na novinare koji brane čast profesije po svaku cijenu i one koji imaju cijenu.

“Ovi prvi nastoje objektivno izvještavati, stvari nazivati pravim imenom bez obzira o kome se radi. Zbog toga su izloženi brojnim pritiscima, ucjenama, pa i fizičkim prijetnjama.

Ovi drugi nemaju tih problema. Za sitne usluge, male novce, a neki i ucijenjeni, pristaju biti produžena ruka režima, staviti se u funkciju zaštite vladajućih i po njihovom nalogu pod paskom obavještajnih agencija beskrupulozno udarati po svima koji se usude kritikovati nedodirljive.

U takvo vrijeme kada je prema izvještajima i analizama brojnih domaćih i međunarodnih institucija i stručnjaka stanje medijskih sloboda u našoj zemlji na rekordno niskoj razini, a novinari izloženi stalnim pritiscima i napadima, smatram da odluka o puštanju na slobodu lica koje je iznijelo javne i jasne prijetnje po život novinara šalje pogrešnu poruku.

Posebno je zabrinjavajuće jer se radi o počinitelju protiv kojeg se već vode procesi zbog ranijih kriminalnih radnji.

U svom saopštenju, SDP BiH je među prvima jasno stao u zaštitu Senada Hadžifejzovića kao pojedinca, ali i istaknuo da je važno sa nivoa principa suprotstaviti se praksi gušenja novinarskih prava i sloboda bez obzira o kome se radi.

Zato još jednom naglasak stavljam na zaštitu principa, pravnom i konačno vrijednosnom sistemu koji su iznevjereni ponašanjem sudskih organa. Davno sam pozvao vladajuće da “vežu botove” na društvenim mrežama. Naravno da sam nakon toga još više postao njihova meta.

Čovjek sam koji je lično bio izložen političkom progonu i montažama parasistema i nažalost očekujem da se takva praksa nastavi.

Posljednji napadi na novinara i njegovo faktičko relativiziranje od strane pravosuđa daje mi za pravo da dam takav sud. Nama ostaje da se izborimo da barem nakon 2022. godine dobijemo pravosudni sistem od kojeg će strahovati kriminalci, a ne politički neistomišljenici i kritičari sistema“, kaže Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.