Jasna Duraković

Moramo poduzeti hitne mjere koje se odnose na sigurnost u školama

Ministrica obrazovanja i nauke FBiH Jasna Duraković oglasila se povodom pucnjave u osnovnoj školi u Lukavcu te je poručila kako će po hitnom postupku sazvati sastanak svih kantonalnih ministarstava obrazovanja.

U pauzi sjednice Vlade Federacije BiH, Duraković je poručila kako će se sastanak sazvati što prije te da je njena želja da to bude već u petak.

“Plan mi je u što skorije vrijeme u Mostaru sazvati sjednicu svih deset kantonalnih ministarstava na kojem će se razgovarati o pitanju sigurnosti u školama. Ovdje će morati biti uključene sve institucije, svi resori. Vlada FBiH će se staviti na raspolaganje u punom kapacitetu. Interresorna saradnja je neophodna i ona će se desiti”, rekla je Duraković.

Kako ističe, ovo je problem koji je duboko ukorijenjen u društvu.

“Postavlja se pitanje kako rješavati probleme centara za socijalni rad jer je ovo problem duboko ukorijenjen u ovom društvu, ali je to i globalni trend. Izražavam duboku zabrinutost u pogledu onoga što će se tek dešavati. Hitne mjere se moraju poduzeti. U narednom periodu ćemo se itekako baviti ovim pitanjem”, rekla je ministrica.

Iako škole nemaju dovoljno psihologa i pedagoga, Duraković naglašava kako se mora pronaći način za njihovo zapošljavanje.

“Aktivirati ulogu pedagoga i psihologa u školama. Nemamo dovoljno tih kadrova, ali se nešto mora uraditi. Moja uloga će biti koordinirajuća. Moramo pripremiti set mjera za narednu školsku godinu koja počinje u septembru. Vjerujem da će se svi odazvati na ovaj poziv”, zaključila je Duraković.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.