Poduzeti nužne mjere na zaštiti suvereniteta i pravnog poretka BiH

Mora se spriječiti urušavanje ustavnog poretka BiH u režiji SNSD-a i HDZ-a BiH, u saradnji sa Srbijom i Hrvatskom

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva nadležne pravosudne institucije države da poduzmu nužne mjere na zaštiti njenog suvereniteta i pravnog poretka. U svjetlu najnovijih, očito koordiniranih postupaka na urušavanju cjelovitosti i suvereniteta naše države, pozivamo OHR da profunkcionira u punom Ustavom predviđenom kapacitetu i da spriječi neustavno djelovanje, a počinitelje sankcionira.

Posljednja inicijativa kreiranja zajedničkih nastavnih planova i programa Srbije i Republike Srpske samo je jedan u nizu sličnih neustavnih činova poduzetih u posljednje vrijeme. Najava Dragana Čovića o otvaranju tzv. predstavništva kantona sa hrvatskom većinom u Briselu je očito bila najava posljednjeg postupka vlasti RS-a i Srbije, sa kojim Čović i HDZ već decenijama njeguju „specijalne veze“.

Neprovođenje presuda o ukidanju diskriminacije u školstvu, odnosno segregacijske prakse poznate kao „dvije škole pod jednim krovom“, također je dio istog protivustavnog pothvata negiranja pravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Jasno je i da plan Srbije i Republike Srpske o formiranju škole prema srbijanskim mjerilima predstavlja podrivanje suvereniteta BiH, da je to suprotno članu III Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i članu III Ustava Bosne i Hercegovine, te odredbama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.

Umjesto da se članovi Predsjedništva BiH i vlasti na svim nivoima bave koordiniranjem aktivnosti odgovaranja na dodatna pitanja EU, Čović i Dodik se sa partnerima u susjedstvu bave podrivanjem ustavnog poretka BiH. Sve dok je tako, naši sugrađani i njihovi bivši glasači će nastaviti sreću da traže u državama EU, što dalje od Čovića, Dodika i sličnih destruktivaca.

Ipak, mi u SDP-u, smo uvjereni da su građani širom Bosne i Hercegovine stekli dovoljno iskustva i mudrosti da uvide da posljednji postupci vode u produbljenje opće društvene agonije. Vjerujemo da se, polako ali sigurno, kod građana širom zemlje razvija svijest da je jedina smislena, racionalna i perspektivna politika ona kojom se afirmiše razumijevanje o zajedničkoj pripadnosti građana istoj društvenoj zajednici i državi Bosni i Hercegovini, te težnja ka jačanju institucija njihove države koja štiti građanska prava i interese.

Utjeha leži u činjenici da se, u slučaju Dodikovih i Čovićevih postupaka, radi o očitom protivustavnom, a vjerovatno i tek predizbornom djelovanju, koje nema pravno uporište, a samim tim ni perspektivu za realizaciju. Jasno je da i prije nego što bi eventualne neustavne aktivnosti kao takve ocijenio i Ustavni sud BiH, OHR i drugi nadležni organi mogu i moraju reagovati i spriječiti njihovo pokretanje, koje bi zasigurno izazvalo dodatnu pravnu nesigurnost.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.