Ćavar

Moneyval odlučio da BiH neće biti stavljena na sivu listu

Krajem novembra očekuje nas posjeta MONEYVAL-a, čiji će uposlenici obraditi četvrti krug evaluacije u BiH, što je već bilo planirano – kaže Ćavar.

Slika

Komitet eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) danas je u Strazburu odlučio da Bosna i Hercegovina neće biti stavljena na sivu listu zemalja koje prolaze posebne provjere kada su u pitanju finansijske transakcije. 

To je u izjavi za Agenciju Fena potvrdio zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar ističući da za BiH i dalje ostaju na snazi sankcije koje se ogledaju kroz javna priopćenja i obaveze da se usaglase odredbe Krivičnog zakona BiH, koje nose 10 posto 
neispunjenih preporuka MONEYVAL-a. 

– Krajem novembra očekuje nas posjeta MONEYVAL-a, čiji će uposlenici obraditi četvrti krug evaluacije u BiH, što je već bilo planirano – kaže Ćavar. 

Zbog ove odluke izrazio je zadovoljstvo jer je, dodaje, delegacija BiH u ponedjeljak pred Komitetom MONEYVAL-a, prezentujući izvještaj u vezi s neusvajanjem izmjena Krivičnog zakona BiH, uspjela da pokaže da BiH ima Krivični zakon koji je dosta uspješan, te da smo "na temelju starog Krivičnog zakona imali nekoliko procesuiranih slučajeva i presuđenih predmeta, gdje su u pitanju višemilionski iznosi pranja novca". 

– To su bili fantastični podaci koji su omogućili da plenum MONEYVAL-a donese ovakvu odluku. Ti podaci govore da BiH ipak ne zaslužuje da se stavi na sivu listu – kazao je Ćavar. 

Osim šo su članovi delegacije BiH prezentirali šta je BiH poduzela na ispunjavanju preporuka MONEYVAL-a, istovremeno, Ćavar je uputio pismo Janu Klajsenu (Kleijssen), direktoru Uprave za informaciono društvo i akciju protiv kriminala Vijeća Evrope, u kojem ga je također informirao o svim dosadašnjim aktivnostima na unapređenju sistema prevencije i borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ćavar je potencirao da BiH usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, i uz postojeći Krivični zakon ima funkcionalan krivičnopravni sistem, o čemu svjedoče i statistički podaci o počiniocima i presudama u krivičnim djelima pranja novca, koji su prezentirani MONEYVAL komitetu.

– Da je BiH stavljena na sivu listu to bi značilo veoma složen vid sankcioniranja po državu to jest mnogo teži nego što je sada na snazi. Te sankcije bi se sigurno negativno odrazile na investicije i saniranje šteta uzrokovane poplavama – kazao je za Agenciju Fena zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.