Vojin Mijatović za N1

Moja posjeta Potočarima je ljudski i odgovoran potez

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH, kazao je da njegova posjeta Potočarima, tokom obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, i izjave koje je tada dao, smetaju ekstremistima iz srpskog i bošnjačkog naroda koji se kriju iza radikalizma.

N1: Odali ste počast žrtvama genocida u Srebrenici? Da li ste prvi put bili u Potočarima?

Vojin Mijatović: Prvi put u političkoj funkciji, a u Potočarima sam bio preko 20 puta.

Zašto je vaša posjeta sada izazvala toliko reakcija?

Zato što sam sada na političkoj funkciji. Te reakcije govore da još nismo relaksirali odnose u državi. Očigledno se usložnjava situacija u Bosni i Hercegovini. Umjesto da imamo opadanje, stalno raste radikalizam.

Vojin Mijatović o izjavi

Izjavili ste kako su pojedinci iz vašeg naroda 11. jula 1995. “počinili genocid nad nevinim civilima iz moga naroda”. Ovo “pojedinici” zaparalo je uši mnogima?

Onog momenta kada ne možete građanima ponuditi bolje uslove života onda radikalizujete nacionalne odnose. Veći ste u srpskom narodu ako negirate i pljujete sve što se dešavalo u Srebrenici. Vidite ove ekstremne Bošnjake – nije dovoljno što je Vojin otišao kao čovjek i poklonio se žrtvama.

Ti pametni filozofi, to je ova ekstremna struja u SDA, ukoliko im se ne sviđa moja priča nek im se svidi ovo što Dodik priča (o Srebrenici). Dakle, imate dvije opcije u BiH. Suština je onog što sam napisao da je moj narod uradio genocid nad mojim narodom. Pojedinici ili grupa potpuno je nebitno. Oni kao Dodik ne žele bh. identitet, i ono što je najcrnje – kriju se iza srebreničkih žrtava. Bitno mi je kako su me dočekali Emir Suljagić i Alija Tabaković, koji istinski žive tu priču. Ovi iz Sarajeva što glume žrtve me ne interesuju.

Treba istaći kako u Srebrenici, poslije godišnjice genocida, kao da više nema života. Sjajna je fotografija Ćamila Durakovića na kojoj je Srebrenica nakon godišnjice ponovo pusta. To je odgovornost svih nas da tako ne bude. Nema više straha, svi moramo obilaziti stratišta. I bošnjačke i hrvatske i srpske elite. Zato je problem Vojin Mijatvoić i drugi ljudi koji pojimaju stvari na ovaj način.

Zašto nema rezolucije o genocidu u Srebrenici u NSRS-u ili u Parlamentu BiH? Zašto se plaše te rezolucije? Srbija je usvojila sličnu Rezoluciju 2010. godine, pa šta joj se dogodilo?

Logičan slijed je prvo da mi unutar Bosne i Hercegovine nađemo zajednički jezik. Onda će biti nebitno da li je Srbija usvojila rezoluciji ili šta Milanović lupeta po BiH. Svi građani u državi moraju sjesti za jedna stol, progutati ono najteže i reći to smo mi. Ovo je put ka naprijed. Svaka izjava Milanovića i Vučića odgovara upravo ovima na vlasti. Oni se kriju iza tih izjava, a najlošije se živi u BiH.

Civilizacijsko dno

Šta bi se dogodilo sa usvajanjem rezolucije?

Postali bi bolji ljudi. Ne vidim razlog zašto u Parlamentu BiH ne usvojimo rezoluciju u kojoj bi uvrstili sve žrtve. Da jednom završimo sa tom pričom. Ne smijemo se skrivati od istine i od svih stratišta poput Srebrenice, Kravica itd.

Da li je Valentin Inzko izjavom da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida dolio ulje na vatru?

Nisam se ni nadao da će to uraditi. Nerviraju me teze da visoki predstavnik treba nametnuti taj zakon. Znate do kojeg smo mi dna civilizacijsko došli ako to ne donesemo? Ono što sam ja uradio u nedjelju u Potočarima je ljudski i odgovorno. To nije za hvala i za aplauza. Samo treba biti čovjek.

Izvor : Vojin Mijatović (N1)

Kako komentarišete posjetu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini?

Mislim da je došlo vrijeme da ignorišemo nebulozne izjave naših domaćih političara, ali i susjednih predsjednika. On je zauzeo potpuno drugačiji kurs otkako je postao predsjednik. Njegove izjave su katastrofalne i nekorektne prema Bosni i Hercegovini. Ne znam zbog čega mu dajemo toliko na važnosti.

Milanović je kazao da neće posjetiti državne institucije sve dok Željko Komšić sjedi u Predsjedništvu BiH?

Onda vjerovatno neće dolaziti ni naredne 4 godine.

Elmedin Konaković i Fahrudin Radončić su kazali kako Bošnjaci ne bi trebali birati predstavnike Hrvatima. Vaš komentar?

Njihove izjave, njihov teret. Jasan je stav SDP-a, samo građanska BiH. Na kraju Ustav BiH je vrlo jasan. Niko ovdje nikome ništa ne bira. Biraju se tri člana Predsjedništva, dva iz FBiH i jedan iz RS-a, zaključio je Vojin Mijatović.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu