Senaid Begić

Moj predmet ću putem apelacije poslati na Ustavni sud BiH

Putem  ovog saopćenja prvenstveno zbog svih onih 5736 glasača koji su mi svojim glasom dali povjerenje na osnovu kojeg sam dobio direktan mandat u PD Parlamenta  F BiH,ali i zbog šire javnosti želim vas obavijestiti da je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) 24.06.2021.g. donijela odluku da mi se zbog izrečene pravosudne presude oduzme mandat zastupnika prije isteka četverogodišnjeg mandata koji sam osvojio na Opštim izborima 2018.g.

Odluku CIK-a neću komentarisati jer ona je samo zakonska posljedica   i na nju ću se u zakonskom roku žaliti .Međutim,zbog šire javnosti imam potrebu da kažem nekoliko činjenica koje su dovele do ovakve odluke .

Opšta je ocjena da je pravosuđe pod uticajem politike.Kako to ustvari izgleda u praksi vidi se upravo na mom primjeru.Poslije izbora 2018.g.sa 5736 glasova osvojio sam direktan mandat u PD Parlamenta F BiH.U to vrijeme sam bio i predsjednik Kantonalnog odbora SDP BiH ZDK.Sve je ubrzano počelo da se realizuje kada sam odmah poslije održanih izbora zajedno sa još nekoliko istaknutih članova SDP BiH bio najozbiljniji kandidat za premijera ZDK i kada je SDP zajedno sa koalicionim partnerima imao komotnu većinu sa 21 od 35 zastupnika za uspostavu vlasti bez SDA . Upravo tada je započela „tužilačka haranga „prema meni koja je za nepuna tri mjeseca ekspresno podigla optužnicu  za koju sam saznao iz medija jer je putem saopćenja od strane Tužilaštva ZDK bila poslana na preko 100 adresa medija u BiH .Veoma indikativno  je  da je optužnica potvrđena i podignuta samo 20-tak dana posllije formiranja nove Vlade ZDK predvođene sa SDA ! Na taj način sam za samo tri mjeseca prošao put od kandidata za premijera,odnosno prvog čovjeka izvršne vlasti kantona, do optužnice !

Policijsko –tužilačka haranga je rezultirala sudskim procesom koji je ustvari,kako se pokazalo  bio „farsa“ i koji je doveo do neviđene  presude i drakonske kazne koju je izrekao sudac kojem je „Begić“ bio prvi krivični predmet u životu ! Osim mog predmeta,samo  u Zenici već duže vrijeme  imamo nekoliko predmeta „treniranja  strogoće“ prema političkim neistomišljenicima od kojih se izdvajaju predmeti preko blizu 50 krivičnih prijava koje su podnesene protiv gradonačelnika  Zenice . Ovakvi predmeti zajedno sa mojim, ustvari pokazuju kako trebaju  da prođu oni koji su glasna i konstantna opozicija vladajućoj SDA,a posebno u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu .

Dakle,borba za vlast se ne odvija političkim marketingom i ozbiljnim  programima, već brutalnom eliminacijom političkih protivnika instrumentalizacijom policije,tužilaštva i suda, a sve za potrebe dnevne politike .

Konkretno,u mom slučaju advokati će  predmet putem Apelacije poslati na Ustavni sud BiH, a po potrebi i na Evropski sud za ljudska prava jer ovaj slučaj po svemu je eklatantan primjer političkog uticaja na policiju, tužilaštvo i sud, te ugrožavanja  osnovnih ljudskih prava i prava na pošteno i fer suđenje onoga koji  je predmet krivičnog gonjenja .

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.