Damir Mašić

Moj odlazak s čela KO SDP-a Sarajevo ne znači umanjenje partijskog angažmana

Nakon što je prije dva dana objavljeno da se Damir Mašić povlači s čela Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, o svojoj poziciji i angažmanu u ovoj stranci oglasio se upravo Mašić.

Na početku je kazao da se u posljednje vrijeme u javnosti šire špekulacije o sukobima unutar KO SDP-a u Sarajevu, ali i SDP-u, te da je istina najbolji način da se glasinama stane u kraj.

Unutar KO SDP-a ne postoje sukobi ili frakcije, ali ono što postoji, i što SDP u potpunosti podržava i podstiče, su različita mišljenja koje članice i članovi slobodno iznose bez straha od odmazde ili sankcija. Nakon što sam 3 godine vodio vjerovatno najsloženiju partijsku organizaciju, sarajevski Kantonalni odbor, te obzirom da sam smatrao da je potrebno kadrovsko restruktuiranje u kantonalnoj organizaciji, predsjedniku Nikšiću sam u ljeto prošle godine ponudio ostavku na spomenutu dužnost. Nakon razgovora sa predsjednikom, dogovoreno je da sa pozicije odstupim nakon lokalnih izbora i formiranja Vlade Kantona Sarajevo, s obzirom da bi unutrašnje preslaganje uoči izbora moglo zakomplicirati pripreme za izbore i uspostavu nove kantonalne vlade”, naveo je Mašić.

Istakao je da njegovo odstupanje sa pozicije predsjednika KO SDP Sarajevo ni na koji način ne znači umanjenje partijskog i političkog angažmana.

“Naprotiv. Mi u SDP-u se istinski trudimo da ne budemo zarobljenici ličnih sujeta i da ne dozvolimo da lična funkcija bude iznad organizacije, a lični interes iznad općeg. Oni koji su se primarno vodili takvim principima danas uglavnom više nisu u SDP-u. SDP je bila i mora ostati partija u kojoj niko nije predodređen za određenu poziciju. Sasvim je logično i prirodno da nakon određenog vremena dođe do određenih promjena i da se uloge ljudi unutar SDP-a mijenjaju i prilagođavaju zajedničkom cilju, a ne obratno”, naveo je.

Kazao je da nema nikakvu dilemu da izborni rezultat koji je SDP ostvario u Sarajevu ne zadovoljava ni njegove lične želje i očekivanja, kao ni očekivanja građanki i građana.

“Jedan od razloga je i činjenica da u Kantonu Sarajevo u većini opština među zajedničkim kandidatima Četvorke za načelnike nismo imali one koji dolaze iz SDP-a, a koji bi neminovno poboljšali rezultat naših listi za opštinska vijeća. Tu smo svjesno podnijeli ‘žrtvu’ zarad općeg interesa u Kantonu Sarajevo i pobjede Četvorke, koja bi bila nemoguća bez učešća, kako SDP-a tako i naših političkih partnera. Izvojevali smo pobjedu zajedničkih kandidata za načelnike u opštinama Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad i Ilidža, kao i vijećničku većinu u njima, a SDP je imao čast da predloži Bogića Bogićevića za gradonačelnika Grada Sarajeva koji će uskoro biti i izabran na tu dužnost. Bez obzira na to, kao ozbiljan i odgovoran čovjek nemam namjeru umanjivati svoju odgovornost kao i nas koji smo prepoznati kao najistaknutiji kadrovi SDP-a, svi mi koji snosimo svoj dio odgovornosti za svoj doprinos ili pak njen nedostatak”, rekao je Mašić.

Istakao je da i dalje ostaje uz SDP i za SDP.

“Sada je vrijeme da se svi okupimo i zajednički podržimo i stavimo se na raspolaganje SDP-ovkama i SDP-ovcima koji će preuzeti vođenje organizacija, kako u Sarajevu, tako i u drugim sredinama u kojim će doći do kadrovskog restrukturiranja. Naša zajednička obaveza je da svojim primjerom pokažemo da su nam građani, njihovo mišljenje i njihovi interesi najvažniji. Nemam nikakvu sumnju da će pod novim okolnostima SDP BiH, kako u Sarajevu tako i u ostatku zemlje, ostvariti neophodan napredak i iskorak na Općim izborima 2022. godine. Jedini preduslov za to je da se svi lično i kolektivno stavimo u funkciju jačanja socijaldemokratije i predanom radu na ispunjavanju opravdanih očekivanja naših sugrađanki i sugrađana.

Svojim angažmanom kao šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH, ali i angažmanom kolegica i kolega u klubu, nastavljamo još predanije i istrajnije raditi na tome, da zajedno sa partnerima koje okupljamo, nakon izbora 2022. proslavimo zajedničku izbornu pobjedu, ali i povratak SDP-a na poziciju najjače bosanskohercegovačke partije”, poručio je Mašić.

Na kraju se zahvalio članicama i članovima SDP-a u Sarajevu koji su mu dali povjerenje i dva puta ga izabrali za predsjednika KO.

“Iako je ovaj posao podrazumijevao brojne, često i ne baš jednostavne obaveze koju sama po sebi ova dužnost nosi, odgovornost za pojave i odluke na koje lično niste mogli utjecati, bila mi je čast i zadovoljstvo da vodim KO SDP Sarajevo. Kao i uvijek do sada i dalje ostajem potpuno posvećen zajedničkom radu u SDP-u u interesu svih građanki i građana. Svoje vrijeme i snagu ću dodatno fokusirati na parlamentarni rad Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali i biti na raspolaganju svojim kolegicama i kolegama u radu na jačanju SDP-a, kako u Sarajevu tako i u ostatku naše države”, kazao je.

Zaključio je da je najvažnije da su u SDP-u ozbiljno shvatili poruku birača na lokalnim izborima i da će dati sve od sebe da ispune opravdana očekivanja građana


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu