Elvir Karajbić

Moguće je utvrditi jedinstvenu komunalnu taksu u FBiH

Zakon o komunalnim taksama u Federaciji BiH trebao bi u narednim danima biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Razlog za donošenje ovog federalnog zakona jeste što se sada komunalne takse propisuju na općinskom nivou u Federaciji i znatno se razlikuju od grada do grada i mnoge od njih zbog neopravdane visine ugrožavaju poslovanje privrednih subjekata.

Međutim, iz Udruženja poslodavaca FBiH za UNU kažu da će to biti teško jer se mora voditi računa o kriterijima, što do sada nije bio slučaj.

Parlamentarci ističu da je potrebno je napraviti regulativu koja će svim privrednim subjektima na svakom području Federacije BiH osigurati da ne budu iz nekih razloga, kojima se rukovode općinska vijeća i načelnici općina, dovedeni u situaciju da im se propisuju komunalne takse veće i od fiskalnih nameta i zbog kojih može biti ugroženo njihovo poslovanje, ili mogu postati nekonkurentni u oblasti svog poslovanja u odnosu na druge firme iz drugih općina koje imaju drugačije takse.

Elvir Karajbić (SDP BiH), poslanik u Predstavničkom domu FBiH za UNU kaže da, kao se općine i kantoni usaglase da je moguće utvrditi jedinstvenu taksu.

“Nadležnosti su jasno podijeljene između kantona i Federacije i općina i moguće je to uraditi, ujednačiti takse, ukoliko pristanu općine i kantoni. To je najvažniji uvjet da oni daju saglasnost, da pristanu na to. Ukoliko ne bude saglasnosti onda imamo problem sa ustavnosti tog prijedloga”, ističe Karajbić.

Una.tv