Adnan Šteta

Moguća uspostava trolejbuske linije do sarajevskog aerodroma

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP) je istakao namjeru da novi trolejbusi saobraćaju do Međunarodnog aerodroma Sarajevo i kroz Istočno Sarajevo.

Sredinom ove godine ministar Šteta je potpisao ugovor o kupovini 25 novih trolejbusa od bjeloruskog proizvođača BKM Holding, a koji će biti plaćeni više od 14 miliona eura i to kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Gostujući na Forumu odgovornosti Centara civilnih inicijativa (CCI) obećao je da će svih 25 novih vozila do proljeća saobraćati sarajevskim ulicama. Prilikom potpisivanja ugovora je najavio da bi njihova isporuka trebala početi u decembru ove godine.

Šteta je napomenuo da će se moći koristiti i u dijelovima grada gdje ne postoji infrastruktura za napajanje električnom energijom, jer imaju baterije. Time će se stvoriti mogućnost za ponovno uspostavljanje trolejbuskog saobraćaja do Vogošće, a resorni ministar je istakao da će trolejbusi saobraćati do Aerodroma Sarajevo.

“To znači da će trolejbus koji saobraća do Dobrinje moći saobraćati i do Aerodroma. Trenutno postoji autobuska linija”, rekao je.

Govoreći o mogućnosti da se uspostavi trolejbuska linija i do Istočnog Sarajeva izjavio je da ne zna koliko je to moguće, ali da će to predložiti. Kao razlog za to je istakao to što dio građana Istočnog Sarajeva često po različitim osnovama dolazi u Sarajevo.