Hajrudin Havić

Modelom Javno-privatnog partnerstva do poboljšanja zdravstvenih usluga

Nakon višemjesečnih priprema u  novoizgrađenim operacionim salama Kantonalne bolnice u Bihaću uz koje je osposobljeno i nekoliko pratećih odjela, ovih dana  ljekari  bi trebali otpočeti sa prvim zahvatima.

U narednom periodu uprava bolnice planira  uspostaviti centre/odjele u kojima bi se razvijale usluge tercijarnog  nivoa zdravstvene zaštite poput invazivne kardiologije, jer se pacijenti sa područja Unsko-sanskog kantona kojima je takav vid  liječenja neophodan, trenutno liječe  u drugim kliničkim centrima u BiH.

Kako ova ideja postoji odavno te s obzirom na to da za provođenje takvog projekta bolnica nema dovoljno vlastitih sredstava, do investitora bi se moglo doći uspostavljanjem modela Javno- privatnog partnerstva.

„Prijedlog koji smo imali još u  prethodnom mandatu, jeste uspostavljanje modela javno-privatnog partnerstva, što  podrazumijeva suradnju javnog i privatnog sektora na način da se sredstva i znanje privatnog sektora stave na raspolaganje javnom čime bi se ostvario doprinos privatnog infrastrukturnoj i uslužnoj ponudi javnog sektora. Javna vlast  je ta koja određuje ciljeve zajedničkih projekata vodeći pritom računa o javnom interesu i kvaliteti usluga, dok  privatni partner zatvara financijsku konstrukciju, projektira i gradi projekte.

U tom slučaju mi  bi pokušali naći privatnog partnera spremnog da uloži sredstva u invazivnu kardiologiju, a s obzirom na to da bi se eventualno na narednoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona zastupnici trebali izjašnjavati o Zakonu o javno-privatnom partnerstvu, postoji velika vjerovatnoća da bi mi uskoro mogli krenuti u realizaciju ovog projekta“, rekao je direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin dr Havić (SDP).

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.