Sarajevo

MO BiH će ostati predvodnik reformskih procesa koji će BiH učiniti stabilnom i sigurnom zemljom za njene građane

Također, izraženo je očekivanje da će na narednom NATO samitu biti prepoznati napori koje su MO i OS BiH učinili u približavanju NATO-u

Slika

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, sa saradnicima, održao je sastanak 19.08.2014. godine sa komandantom Komande združenih snaga u Napulju, admiralom Markom Fergusonom i komandantom NATO Štaba u Sarajevu, Christopherom Pettyijem, u zgradi Ministarstva odbrane BiH.

Predstavnici Ministarstva odbrane BiH i NATO delegacije su na sastanku razgovarali o progresu BiH na putu ka NATO integracijama te programima saradnje sa Sjevernoatlantskim savezom. Istaknuto je da je NATO ključni partner Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u dizajniranju i provedbi neophodnih reformi na strateškom niovu u procesu integracije u NATO. Također, informirali su delegaciju NATO-a o angažmanu OS BiH u pomoći civilnim vlastima tokom nedavnih poplava i saniranju posljedica istih.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je naglasio da je težište rada MO BiH u okviru NATO integracijskog procesa usmjereno na provođenje aktivnosti na pitanjima iz domena reforme odbrane vezanim za rješavanje viškova naoružanja, kontrole naoružanja i osiguranja skladišta, smanjenju broja neperspektivnih vojnih lokacija, daljnjoj izgradnji kapaciteta OS BiH za provođenje misija u operacijama podrške miru i pružanju pomoći civilnim vlastima, te drugim aktivnostima iz programa saradnje sa NATO-om. „Ministarstvo odbrane BiH je u procesu provedbe odlučnih mjera za unapređenje odgovornosti, izgradnje integriteta i umanjenja rizika od korupcije“, istakao je ministar Osmić.

Također, izraženo je očekivanje da će na narednom NATO samitu biti prepoznati napori koje su MO i OS BiH učinili u približavanju NATO-u.

Komandant Komande združenih snaga u Napulju, admiral Mark Ferguson, iskazao je zadovoljstvo i pohvale za angažman OS BiH u pružanju pomoći civilnim vlastima i građanima BiH, naglasivši kako su građani BiH još jednom imali priliku uvjeriti se da uvijek mogu računati na MO i OS BiH.  Također, pohvalio je napore koje MO i OS BiH svakodnevno čine u ostvarenju zadatih ciljeva. „Ministarstvo odbrane BiH predvodi nastojanja BiH na putu ka NATO-u i pozitivan je primjer za druge istitucije“, zaključio je admiral Ferguson.

Na kraju sastanka, iskazana je spremnost MO i OS BiH da sarađuju sa institucijama NATO i EU u BiH, kao i sa Komandom združenih snaga NATO u Napulju, te dato uvjerenje da će kroz svoje djelovanje MO BiH i dalje biti predvodnik reformskih procesa i aktivnosti koje će BiH učiniti sigurnom i stabilnom zemljom za svoje građane, a pouzdanim partnerom za NATO i EU.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.