Aner Žuljević

Mnogi firme iskorištavaju paniku građana i “love u mutnom”

Aner Žuljević, delegat SDP BiH u federalnom Domu naroda za UNU ističe da su građani u situaciji kojoj država s aspekta inspekcijskog nadzora ne može da odgovori onako kako bi trebala da ih zaštiti.

Nažalost, neki iskorištavaju ovaj trenutak i ‘love u mutnom’. Inspekcije su objavile obavještenje da je određen broj tržnih centara uhvaćen u situaciji da nisu poštovali odluke Vlade Federacije o ograničenju marži.

Imamo problem i nepovjerenja između građana i vlasti i kad premijer Federacije izađe u javnost i kaže imamo dovoljno namirnica, onda građani pola tržnih centara isprazne”, kaže Žuljević.

Tvrdi da ne postoji nikakav opravdan razlog da progresija cijena bude na ovom nivou kakav mi imamo.

Ovdje je dodatno uključen ekstra profit koji bi trebalo sankcionirati ozbiljnijim mjerama, pa čak i Krivičnim zakonom, da ako se neko uhvati u otimačini novca građanima BiH i u iskorištavanju ovog straha i svega ostalog što nosi situacija koju živimo danas, ne bi trebao biti kažnjen prekršajno, nego za neki vid profiterstva”, kaže Žuljević.

Ističe da, iako je već prije sedam, osam mjeseci bilo izvjesno da će se ovo dešavati, Federacija nema nikakvih robnih rezervi životnih namirnica da može intervenirati na tržištu, te da nema nafte i da je prepuštena “vodi koja nas nosi u ovim geostrateškim pomjeranjima”.

Živimo veliku neizvjesnost koja se očituje u prekomjernoj kupovini određenih namirnica.

Robne rezerve u Federaciji praktično pet godina nemaju robni rezervi, nemaju uopće plan koliko kojih roba, u kojem periodu, na kojim teritorijama treba biti u slučaju prirodnih nesreća rata, ili bilo čega trećeg.

Imate situaciju da revizija kaže da su osam ugovora potpisali za skladištenje robe mimo Zakona o javnim nabavkama, da im je UIO BIH oduzela PDV broj, ali da ne mogu završiti ‘otimanje’ tog broja zato što nisu platili četiri miliona KM kazne, tako da su oni ni na nebu, ni na zemlji”, objašnjava Žuljević koji tvrdi da stanje robnih rezervi oslikava “odgovornost” vlasti.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.