Generalni sekretar SDP BiH u posjeti KULT-u

Mladima treba omogućiti lakše sticanje radnog iskustva

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije BiH Irfan Čengić održao je sastanak sa predstavnicima Instituta za razvoj mladih KULT, a na sastanku je riječi bilo o adekvatnim načinima kako mladima u Bosni i Hercegovini pomoći da steknu prvo radno iskustvo.

Sastanak je održan kao savjetovanje u sklopu projekta „Radno iskustvo svima“ čiji je cilj osigurati svim mladim ljudima ravnopravnost na tržištu rada. Institut je jedan od predlagača Zakona o volontiranju FBiH i stoga je važan partner i sagovornik u ovom procesu.

Prema raspoloživim podacima, naša zemlja ima najveću stopu nezaposlenosti mladih u Evropi. Nekonkurentnost mladih je jedan od ključnih razloga ove mračne statistike, jer je radno iskustvo uslov na skoro svakom oglasu za posao.

„Ideja je da sve državne institucije, kompanije i agencije otvore svoja vrata volonterima, te da se njihov rad jednako vrednuje, kako bi bili konkurentni na tržištu rada“ – poručuje Čengić.

Predstavnici KULT-a složili su se da je omogućavanje stjecanja radnog iskustva za sve mlade jako važno, dajući podršku svakoj inicijativi koja za cilj ima osnaživanje mladih i pripremu za tržište rada, posebno za zapošljavanje u privrednom sektoru.

Projekat „Radno iskustvo svima“ će javnosti biti predstavljen 26. novembra, a javna politika i sažetak javne politike su završeni. Trenutno se finaliziraju zakonska rješenja koja će SDP uputiti ka parlamentima oba entiteta, a najpozitivnija strana projekta je to što je on u potpunosti rezultat rada mladih aktivista.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.