Forum mladih SDP BiH Sarajevo osuđuje inicijativu o preimenovanju naziva škole po fašisti Mustafi Busuladžiću

Mladi svoje uzore trebaju da pronalaze u ljudima koji su se borili za ideje mira, slobode, jednakosti i solidarnosti

Kao najveći i najaktivniji politički podmladak u Bosni i Hercegovini koji ukuplja mlade iz cijele Bosne i Hercegovine baštineći ideju multikulturalizma i antifašizma, Forum mladih SDP BiH Sarajevo, osjećamo se dužnim oglasiti povodom zabrinjavajućih scena i dešavanja koja su se desila u Skupštini Kantona Sarajevo zbog inicijative da se Osnovna škola „Dobroševići“ preimenuje po Mustafi Busuladžiću.

Bosna i Hercegovina, ali i Europa, pa i svijet, iznova se suočavaju sa porastom krajnje desnih političkih ideja, koje prijete miru i sigurnosti cijelog čovječanstva.

Bosna i Hercegovina, te ovaj region, nažalost, uvijek su na svojoj koži osjećali promjene globalnih ideologija i svjetskih sila.

Naše posljedice dijelom su bile posljedica svjetske međuzavisnosti, a većinom domaćim izdajnicima, koji su radi vlastitih i sebičnih interesa bili protagonisti ove ili one strane u vremenima globalnih tranzicija.

Zabluda je da je Mustafa Busuladžić, urednik lista „Osvita“ u BiH za vrijeme drugog svjetskog rata, u kojem širi mržnju i poziva muslimane da se priključe u razne fašističke jedinice, zapravo bio žrtva komunističkog režima.

Stoga, smatramo da se mladi u Bosni i Hercegovini trebaju okrenuti budućnosti, te ne biti žrtve dnevnopolitičkih manipulacija, koje svoju retrogradnu igru crpe iz raskopanih grobova najkrvavije prošlosti ovih prostora.

Mladi svoje uzore trebaju da pronalaze u ljudima koji su se borili za ideje mira, slobode, jednakosti i solidarnosti.

Forum mladih SDP BiH Sarajevo upozorava na opasnosti afirmacije i rehabilitacije neofašizma kroz nazivanja obrazovnih ustanova po ličnostima koji su protagonisti takvih političkih sistema i režima, koji su odgovorni za masovne zločine nad više miliona civila 40-tih godina prošlog stoljeća. Duhovi tih režima žive i dalje, te sve više i više počinju da postaju temelj današnjim politikama.

Također, smatramo zabrinjavajućim činjenicu da takav trend postaje prisutan kod svih strana. Već odavno, jedna se osnovna škola u Goraždu zove po pripadniku SS Handžar divizije. Takve političke prakse kod jednog naroda, razumljivo, stvorit će sličnu reakciju kod onih drugih. Međutim, sve su to iste politike, bez obzira na ime i prezime. Bilo da se studentski centar zove po Radovanu Karadžiću, ili osnovna škola po Mustafi Busuladžiću.

Bosna i Hercegovina nastala je na temeljima antifašizma, te je antifašizmom obojen dan kada je ona ponovno povratila svoju državotvornost. Stoga, borba protiv fašizma nameće se i kao borba za Bosnu i Hercegovinu i njenu državotvornost. A ona je moguća samo onda kada ona ne bude ničija, već prije svega kao Bosna i Hercegovina svih njenih naroda. Kao država za sve nas.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.