Mladi SDP-a Vogošća putem incijativa u OV traže racionalno trošenje novca građana

Predsjednik Foruma mladih Armin Hebib uputio je dvije incijative na održanoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća putem kluba vijećnika SDP-a i aktuelnog vijećnika Fuada Abaspahića.
Prvom incijativom smo zatražili da se za tekući mandatni period izmijeni odluka o naknadama za rad u komisijama OV na način: tj. da se rad u komisijama ne plaća.

Drugom incijativom zahtijevali smo da se prestane sa zastarjelom praksom printanja materijala za sjednice OV, i prebacivanje na elektronsku formu, te preusmjeravanje tog novca za potrebe start up ideja mladih u okviru  strategije mladih koju je Forum mladih SDP Vogošća predložilo u nacrtu budžeta prošle godine.

Smatramo da je krajnje vrijeme da se prestane sa zastarjelom i ne ekonomičnom i ekološki neprihvatljivom praksom printanja materijala za sjednice već da se uspostavi svakom općinskom vijećniku službeni mail na koji će pristizati sva neophodna dokumentacija u elektronskoj formi.

Kao što znate u budžetu Općine Vogošća na godišnjem nivou izdvaja se za nabavku materijala oko 30.000 KM. Prema tome,  predlažemo uspostavu lakšeg načina pripreme za rad s kojim će se postići ušteda a raspoloživa sredstva usmjeriti za potrebe start up ideja mladih.

Hebib je naveo, da u vrijeme zdravstvene i ekonomske krize, smatra da izabrani predstavnici građana/ki trebaju voditi ispravne politike i pokazati da su racionalni u trošenju javnog novca građana.