Forum mladih SDP BiH Kalesija

Mladi odlaze kao iz ratom zahvaćene Sirije, a vlast i dalje ništa ne poduzima!

Mnogo puta je Forum mladih kalesijskog SDP-a govorio o problemu odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na područje kalesijske općine. Nažalost, i nakon mnogih molbi i “vapaja” za pomoć u sistematskom rješavanju ovog problema, općinska vlast i dalje ništa ne poduzima kako bi omogućila bolje uslove za život mladih na području općine Kalesija.

Samoubilačka politika, svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, dovela je do toga da se iz “najljepše zemlje u najgoroj državi na svijetu”, kako je nazva Marina Radoš, iseli 150 000 mladih osoba ( cca iselio se grad veličine Tuzle ). Ukoliko uzmemo u obzir broj stanovnika naše općine, možemo slobodno reći da se, procentualno, općina Kalesija nalazi u samom vrhu liste općina iz kojih je iselilo najviše mladih. Nažalost, naravno.

Obrazovati mlade za zanimanja koja su kod nas nezapošljiva nije pošteno ni prema mladima, ni prema njihovim roditeljima, a nije dobro ni za privredu i državu. Općina Kalesija za stipendije učenicima i studentima izdvaja 90000KM na godišnjem nivou, dok općina Tešanj koja ima približno isti broj stanovnika kao i Kalesija izdvaja čak 340000KM. Ukoliko uzmemo u obzir da je zbog nerada izvršne vlasti općine Kalesija iz budžeta 2015. godine u 2016. godinu preneseno blizu dva ( 2 ) miliona konvertibilnih maraka, onda s pravom možemo reći da su ta sredstva mogla biti utrošena u neke druge projekte koji bi doprinijeli zapošljavanju mladih osoba, ali i poboljšanju uslova za život svih građana općine Kalesija.

Izvršnoj vlasti općine Kalesija nudimo ideju da se iz budžeta izdvoji 120000KM, te da svakog mjeseca pomognemo dvije mlade osobe sa po 5000KM ( pomoć u samozapošljavanju, pokretanje minibiznisa i biznisa ). Iz budžeta koji iznosi oko 7 miliona konvertibilnih maraka, smatramo da je uz dobru volju vrlo lahko moguće obezbijediti navedena sredstva, a općina Kalesija bi za godinu dana imala čak 24 nova mlada poduzetnika.

Ukoliko ni ovo ne prihvate, čuvena rečenica druga Tita koja glasi: “Narod koji ima ovakvu omladinu ne treba da se brine za vlastitu budućnost”, mogla bi da se preimenuje u: ” Narod koji ima ovakvu izvršnu vlast, treba i mora da se brine za svoju budućnost!”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.