Programske konvencije u Bugojnu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Srebrenici, Bratuncu i Zvorniku

Mladi moraju biti nositelji promjena u lokalnim zajednicima

U Gornjem Vakufu-Uskoplju, Bugojnu, te u Bratuncu, Srebrenici i Zvorniku, nastavljena je promocija Izbornog programa Socijaldemokratske partije BiH za lokalne izbore.

Izborni program SDP BiH nudi rješenja kojima će u lokalnoj zajednici intenzivirati aktivnosti na obnovi, izgradnji i očuvanju spomenika kulture BiH, historijskih, pa i vjerskih objekata, koji su pod zaštitom države, organizujući svečanosti, časove historije i niz drugih manifestacija za građane, a posebno mlade. Upravo mladi što više vremena trebaju provoditi na kulturnim i sportskim aktivnostima i tako uticati na mijenjanje negativnih trendova društvene stvarnosti i unaprijediti kvalitet života svih građana.

„SDP BiH je među prvim strankama u našoj zemlji koji će na svojim izbornim listama imati 40 posto mladih. Upravo mladi moraju biti nosioci promjena u svojim lokalnim zajednicama, a zbog toga SDP ima i nekoliko mladih kandidata za načelnike općina. Prilikom izrade našeg Izbornog programa, a na osnovu istraživanja, odlučili smo se da njegov noseći dio bude zapošljavanje. Nije istina da lokalne zajednice ne mogu uticati na povećanje zaposlenosti, jer poboljšanjem ambijenta za investicije, dolazi do povećanja broja radnih mjesta“, rekao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

vakufZukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, istaknuo je činjenicu da je SDP jedina partija koja je četiri mjeseca prije izbora počela sa promocijom svog Izbornog programa.

„Po tome smo ubjedljivo prvi, jer dokaz koliko su ostale stranke spremne za predstojeće izbore, jeste i to što nijedna do sada nije građanima predstavila svoje programe i planove. Nova radna mjesta su osnova Programa, jer smo svjedoci potpunog ekonomskog zastoja, od izgradnje autoputa, pa sve do podjele penzija“, naveo je Helez.

Edin Gekić, predsjednik OO SDP Gornji Vakuf-Uskoplje, prezentirao je Izborni program za razvoj ove općine.

„U ovoj općini je sve podijeljeno, pa postoje čak i namjere da imamo dva obdaništa pod jednim krovom, podijeljene po nacionalnoj liniji. SDA i HDZ godinama vedre i oblače u ovoj općini, a dok je njima sve bolje, građanima je svaki dan sve lošije i lošije“, dodao je Gekić.

Admir Škandro, predsjednik OO SDP Bugojno je okupljenim članovima i simpatizerima predstavio Izborni program koji je nastao kao skup rješenja svih problema građana u Bugojnu i njegovoj okolici.

„SDP Bugojno je odlučio podržati nezavisnog kadnidata za načelnika, doktora Asmira Karadžu i mislimo da je to odličan izbor. Naša lista za Općinsko vijeće uključuje više od 40 posto mladih, što je jasan pokazatelj da što više mladih želimo uključiti u rješavanje problema naše općine. Nezaposlenost je jedan od naših glavnih problema, jer Općina Bugojno ima stopu nezaposlenosti od 60 posto, a rješavanje ovog problema bit će nam prioritet“, zaključio je Škandro.

Okupljenim članovima i simpatizerima u Bratuncu, Srebrenici i Zvorniku Izborni program su predstavili Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i Damir Mašić, politički direktor SDP BiH.