Mladen Ćavar učesnik Ministarske konferencije u Opatiji

Mladen Ćavar je istakao da je “Bosna i Hercegovina posvećena stalnom povećavanju kapaciteta upravljanja migracijskim kretanjima, osiguravanju odgovarajućeg sustava azila, zaštiti žrtava i osiguravanju temeljnih ljudskih prava, te procesuiranju kriminalnih pojedinaca i grupa koje krijumčare ljude, migrante

Slika

Ministarstvo pravde i unutarnjih poslova Konfederacije Švicarske, kao aktualne predsjedavajuće države Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OSS) u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Hrvatske, organiziralo je danas u Opatiji Ministarsku konferenciju na temu: "Suvremeni izazovi regionalne policijske suradnje".

Konferencija je organizirana u okviru realizacije Regionalnog programa policijske suradnje na zapadnom Balkanu od 2012. do 2016. godine, a problematika se odnosila na rad policije u multikulturalnom društvu i suočavanje s promjenjivim vidovima organiziranog kriminala.

Moderatori su bili: Goran Svilanović, glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju i Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova Hrvatske, a u raspravi su sudjelovali ministri unutarnjih poslova Švicarske, Srbije, Slovenije, Albanije i Kosova (Simonetta Sommaruga, Ivica Dačić, Gregor Virant, Saimir Tahiri, Bajram Rexhepi), doministri unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije (Mladen Ćavar, Zemri Qamilli, Ivan Ivanišević), direktor DCAF-a ambasador Theodor G. Winkler i Denis Knobel, ambasador Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj.

Tijekom rasprave sudionici su iznosili stavove o suvremenim izazovima u regionalnoj policijskoj suradnji u kontekstu europskih migracijskih tokova i regionalnih i nacionalnih pristupa na suzbijanju transnacionalnog organiziranog kriminala.Pošto su sve države Jugoistočne Europe, kao i Švicarska, multikulturalna društva bogata različitim jezicima, kulturama, etnicitetima i religijama, policija ima interes razvijati snažne odnose sa svim zajednicama u izvršavanju svoje uloge na očuvanju mira i borbi protiv svih oblika kriminala.

Jugoistočna Europa je postala tranzit, ali i, sve više, odredište migranata s Juga (Sjever Afrike, Sirija, Pakistan Afganistan, Iran…), a upravljanje migracijama je višestruko vezano za obveze balkanskih država u procesu pristupanja Europskoj Uniji i viznim olakšicama.

U svom izlaganju doministar sigurnosti BiH Mladen Ćavar je istakao da je "Bosna i Hercegovina posvećena stalnom povećavanju kapaciteta upravljanja migracijskim kretanjima, osiguravanju odgovarajućeg sustava azila, zaštiti žrtava i osiguravanju temeljnih ljudskih prava, te procesuiranju kriminalnih pojedinaca i grupa koje krijumčare ljude, migrante. Policijski sustav u Bosni i Hercegovini permanentno nastoji odgovoriti suvremenim izazovima u multikulturalnom društvu, pored ostaloga, i kroz podizanje jezičke i kulturne kompetencije policajaca, uključivanje predstavnika svih naroda i nacionalnih manjina u policijske snage, jačanje regionalne i globalne međunarodne policijske suradnje itd… U Sarajevskoj deklaraciji iz travnja 2010. godine ministri unutarnjih poslova i sigurnosti država Zapadnog Balkana i država Salzburg-Foruma su naglasili da kulturne razlike trebaju biti izvor bogatstva i temeljnih ljudskih prava i sloboda. Ako se kulturne razlike koriste za benefit svih onda će i sigurnosni problemi, ekstremizam i radikalizam biti umjereniji. Interkulturalni dijalog nije pitanje samo društvenih elita, nego je to pitanje i medija, kulturnih institucija, vjerskih zajednica i civilnog društva u cjelini…".

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.