Sarajevo

Mladen Ćavar se sastao sa Simonettom Sommarugom

Teme razgovora su se odnosile na bilateralnu suradnju između BiH i Švicarske, suradnju u oblasti sigurnosti, poglavito policijske suradnje u brobi protiv kriminala, migracijsko partnerstvo i provedba Sporazuma o readmisiji

Slika

Danas su u Sarajevu radni sastanak održali doministar sigurnosti BiH Mladen Ćavar i Simonetta Sommaruga, savezna ministrica pravde i policije Konfederacije Švicarske.

Teme razgovora su se odnosile na bilateralnu suradnju između BiH i Švicarske, suradnju u oblasti sigurnosti, poglavito policijske suradnje u brobi protiv kriminala, migracijsko partnerstvo i provedba Sporazuma o readmisiji.

Doministar Ćavar se zahvalio Vladi i narodu Švicarske na pomoći Bosni i Hercegovini, prije svega, kroz financiranje konkretnih projekata koji se odnose na podršku sustavu upravljanja imigracijama i azilom, prevenciju ilegalnih migracija, zaprečavanje sporednih puteva na granici Bosne i Hercegovine s Crnom Gorom, a koji su pogodni za ilegalni prelazak granice i prekogranični kriminal, unaprijeđenje kriminalističko-obavještajne komponente Granične policije Bosne i Hercegovine itd.

„Samo u dva aktualna projekta“, istakao je doministar Ćavar „koji završavaju 2016. godine, a koja implementiraju Sektor za migracije Ministarstva sigurnosti BiH i Služba za strance BiH, uz pomoć Švicarske agencije za razvoj i suradnju i Međunarodne organizacije za migracije, osigurana su sredstva u iznosu 1,8 milijuna KM…“.

Slažući se s doministrom Ćavarom u konstatiranju dobrih i prijateljskih odnosa naše dvije države, ministrica Sommaruga je najavila i spremnost Švicarske za nova ulaganja u infrastrukturu i edukacijske projekte, poglavito u okviru migracijskog partnerstva i pružanju podrške pravosuđu u Bosni i Hercegovini u smislu jačanja tužiteljskih kapaciteta u sustavu krivičnog pravosuđa.

Sugovornici su se složili u ocjeni da se sporazumi između dvije države o policijskoj suradnji i o readmisiji uspješno provode, kao i da će započeti zajednički projekti biti implementirani predviđenom dinamikom.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.