Miskin: Bitno je razvijanja vještina društveno odgovornog ponašanja

Savjet za ekonomski razvoj Socijaldemokratske partije BiH održao je danas sastanak i raspravu o temi „Društvena odgovornost i kvaliteta života kao temeljni principi socijaldemokratije“ na kojoj su uvodničari bili vlasnik firme za termoenergetiku, plinsku tehniku, tretman i transport vode “Grizelj” Tomislav Grizelj i članica SDP-a BiH Sabiha Miskin.

Kako je na početku sastanka rekao Grizelj, društvena odgovornost predstavlja predanost poslovnog i civilnog društva promoviranju dobrih primjera cjeloživotnog učenja i održivom ekonomskom razvoju kojom će pridonositi sigurnom i zdravom životu pojedinaca i radnika, njihovih porodica, lokalnoj zajednici i društvu u cjelini.

– Strategija društvene odgovornosti je očigledna korist i pozitivan doprinos kvaliteti života i općem zadovoljstvu društva. Dobrovoljni angažman i opredijeljenost svakog pojedinca je investicija u našu budućnost i ne dopušta društvenu isključenost – istakao je Grizelj.

Kazao je i da je na svakome od spomenutih, njihova društvena odgovornost, politička na političarima, vjerska na vjerskim službenicima, kulturološka na “svakome od nas”.

Zato je istakao da uvođenje koncepta društvene odgovornosti u svaku zajednicu podrazumijeva prihvaćanje etičkog kodeksa, odgovornosti za ljude i okoliš, te društveno odgovornog ponašanja.

Sabiha Miskin naglašava da izražavajući socijalnu odgovornost i opredijeljenost prema sigurnosti i zaštiti zdravlja, lokalne zajednice i organizacije trebale bi nastojati puno više razvijati društvene standarde, norme odgovornog ponašanja, zaštitu okoliša i poštovanje prava na zdrav život i rad.

– Osnovna zadaća jedne političke partije je da vodi računa o kvaliteti života. Jer ovo današnje stanje je stanje odsustva morala, odsustva etike, odsustva znanja, pa čak i odsustvo obraza – kazala je Miskin.

Žali što je, po njenom mišljenju, današnja politika estradna, objašnjavajući to raznim događajima “poput Čevljanske koride”, gdje je jasno prisutno odsustvo o kojem je govorila.

Istakla je da upravljanje društvenom odgovornošću i kvalitetom života obuhvata novu i proširenu saradnju unutar svih sudionika sa svrhom socijalnog dijaloga, razvijanja vještina društveno odgovornog ponašanja i kulture prevencije, profesionalnog predviđanja neželjenih situacija, te odgovornog upravljanja promjenama.