Mirsad Ćatić: Građani su sistemski zanemareni od vlasti

Mirsad Ćatić kandidat je SDP-a za načelnika Općine Novo Sarajevo. Kaže da pripada ljudima koji su borci i prihvataju izazov jer vjeruje u unutarnji pokretački damar te da ne postoji idealno prihvatljiv čovjek za poziciju načelnika općine, niti program koji će zadovoljiti sve apetite i riješiti sve probleme stanovnika.

Egzistencija

– Pogotovo ne u tranzicijskom društvu kao što je naše u kojem negativnosti imaju primat, a političari i politika su omražena kategorija. Motiv mi je da u jednom mandatu sa kvalitetnim timom mladih ljudi projektujemo i stvorimo uslove djeci za ugodno odrastanje, mladima stambeni i radni prostor za kreativno i produktivno stvaranje i osiguranje egzistencije, socijalnu stabilnost penzionera, boraca i porodice sa više djece, kaže Ćatić.

On navodi da je osnovni problem općine materijalna ovisnost i socijalna ugroženost trećine stanovnika.

– Imamo oko 9.000 nezaposlenih, od čega su oko 60 posto žene i sa 15.200 penzionera i socijalno ugroženih kategorija to čini 25.000 stanovnika općine. Dodamo li zapostavljenost patriota i njihovih porodica i destimulativnu pomoć porodiljama i porodicama sa više djece te sistemsko zanemarivanje mladih i indolenciju na njihovo napuštanje općine, onda se prioriteti sami nameću. Za zaštitu socijalno ugroženih stanovnika za koje se sad izdvaja oko 396.000 KM, rasutih na mnogo grantova, planiram da se u prvoj godini do formiranja fonda za socijalno ugrožene kategorije urgentno osigura 700.000 KM. To bi osiguralo da penzioneri imaju sistemski osiguranu egzistenciju, a ne sadašnju milostinju od 50 ili 40 KM mjesečne pomoći. Borcima koji nisu radno aktivni moramo osigurati stalnu finansijsku pomoć, tvrdi Ćatić.

Potencijal općine su, kako ističe, građani koji uz prirodno i kulturno naslijeđe čine kvalitetnu osnovu za razvoj kulturne i kreativne industrije i turizma kao pokretača razvoja, zapošljavanja i izvoza. Posebnu pažnju će posvetiti borcima, penzionerima, mladima, nezaposlenima i njihovim porodicama.

Administracija

– Oni najbolje znaju koliko su u posljednjih 10 godina imali koristi od 300 miliona općinskih para i gdje su potrošene. Patriote i borci koji su smišljeno svrstani u ugroženu populaciju moraju imati osigurane dostojanstvene životne uslove i biti moralni lideri općine. Mi koji smo se časno borili u ratu za djecu i životni prostor, mnogi život dali, a većina nas vida rane svih vrsta boreći se da preživi, danas se pitamo zašto je sve naopako, zašto nismo kadri pomoći djeci da stanu na noge i gdje smo to pogriješili ? Prepustili smo trećem ešalonu da vodi brigu o nama i našoj djeci. Bez časti i poštenja, ogrezli u kriminal, uljuljkani u svoje novo porodično carstvo i ne vide nas. Općina ima obavezu da bude korektivni faktor i da svakom patrioti kao ravnopravnom članu zajednice osigura dostojanstven život, kazao je Ćatić. On će tražiti način da se povećaju stipendije za učenike i studente.

– To se može uraditi ako racionalnom preraspodjelom sa sadašnjih 220 uposlenika Općine dio premjestimo u općinske ustanove i preduzeća koja djeluju na tržišnoj osnovi i oslobodimo budžetska izdvajanja za 80 uposlenika. Ako dosegnemo optimum zaposlenih u administraciji, na godišnjem nivou u budžetu ostaje 2.000.000 KM, što uz logično smanjenje ostalih općinskih režija, ostavlja prostora da stimuliramo mlade u životnom napretku, istakao je Ćatić. #Jasmina Mališević

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.