Intervju za Oslobođenje

Miro Lazović: Izbor između liderskog i demokratskog SDP-a

• Gospodine Lazoviću, da li su Vam protivkandidati u utrci za predsjednika SDP-a odgovorili na poziv da jedni drugima date međusobnu podršku u ovim izborima, je li relaksirana atmosfera?

– Nažalost, nisu. Sada sam uvjereniji nego prije, kada sam istakao kandidaturu, da je to bilo neophodno učiniti. To bi bio čin otklanjanja naslaga straha i nezamjeranja, koje sam prilikom prikupljanja potpisa podrške osjetio. Ta atmosfera “šapata i bojažljivosti” opterećuje odnose u SDP-u i prepreka je neophodnoj demokratizaciji odnosa unutar partije. Bez obzira na to, ja sam u svojoj matičnoj općinskoj organizaciji dao potpise podrške svojim drugovima, kandidatima za predsjednika. Meni kao kandidatu, i pored dva-tri upućena zahtjeva predsjedniku CIK-a SDP-a, nažalost, nije bio omogućen uvid u bazu članstva SDP-a. Očito da su u Centrali SDP-a očekivali da ću ići od stana do stana, od kuće do kuće, i na taj način utvrđivati da li je ili nije neko član SDP-a.

Predsjednik poznat?

Ipak, na terenu se desilo upravo suprotno. Veći broj članova SDP-a me kontaktirao iz cijele BiH i pomogli su mi u prikupljanju potpisa podrške, što me uvjerilo da je moja kandidatura opravdana. Dakle, bez ikakve infrastrukture na terenu, meni je gotovo 2.500 članova SDP-a dalo podršku. Da sam imao uvid i pregled u članstvo, zasigurno bi taj broj bio neuporedivo veći. Prateći društvene mreže, atmosfera među kandidatima nije relaksirana, već je dodatno usložnjena. Pojedini kandidati utrkuju se u međusobnoj diskreditaciji. Ova pojava neće štetiti samo njima, već ukupnim odnosima u SDP-u i javno apeliram da se ovakve forme komunikacije obustave.

• Vjerujete li u prognoze da ćete Vi osvojiti najviše glasova članova SDP-a zahvaljujući podjeli članstva između Nermina Nikšića i Jasmina Imamovića?

– U javnosti se, posebno kroz društvene mreže i naklonjene medije, pokušava stvoriti ocjena da su izbori u SDP-u već gotova stvar. I prezentacija broja prikupljenih potpisa podrške, koju je u javnost plasirao Sekretarijat SDP-a, bila je u funkciji stvaranja atmosfere da je predsjednik SDP-a već poznat. Kroz dugogodišnju političku karijeru u obavljanju najodgovornijih državnih i političkih funkcija, nikada nisam vlastitu karijeru gradio na bilo čijoj diskreditaciji, spletkarenjima, zavjerama, političkim osvetama, niti sam težio funkcijama po cijenu ugrožavanja drugih. Moja politička vodilja uvijek je bila bazirana na principima dijaloga, razgovora, okupljanja, uvažavanja i poštivanja drugog i drugačijeg. Smatram da se samo na taj način mogu izgraditi zdravi temelji unutar partije i vršiti integracija bh. društva i države. Ne bih komentarisao polariziranje između Nikšića i Imamovića, jer je moja kandidatura u funkciji integracije SDP-a i svojom kandidaturom želim podstaći svakog, ali baš svakog člana SDP-a da se 20. septembra, kada dođe na izborno mjesto, pogleda u ogledalo i upita se kakav SDP hoće u budućnosti. Hoće li liderski SDP ili demokrastki SDP, hoće li politiku isključivosti u SDP-u ili politiku dijaloga, hoće li SDP po mjeri člana i bh. čovjeka ili po mjeri pojedinaca iz rukovodstva. Svaki član na ove dileme morat će sam dati odgovor. Kakav bude taj odgovor, takav će biti i predsjednik.

• Kako vratiti socijaldemokratiju na političku scenu BiH sa koje je dobrim dijelom istisnuta zbog loših poteza prethodnog rukovodstva SDP-a?

– Temeljne socijaldemokratske političke ideje su jednakost, pravda, sloboda, solidarnost i socijalna osjetljivost. Zanemarujući našu surovu bh. realnost i ogroman broj obespravljenih, osiromašenih i prevarenih građana BiH, SDP se nažalost otuđio od temeljnih principa, klizeći ka elitizmu i liderskoj partiji. Na taj način se pretvorio u interesnu grupu izgubivši svojstvo odgovorne političke partije. Da bi se vratilo povjerenje u SDP, prvo se partija mora vratiti tim temeljnim vrijednostima. Članstvu se treba obraćati, više ga slušati i osluškivati, te na temelju toga djelovati i donositi odluke. Vrednovati rad u bazi i na osnovu tog vrednovanja voditi kadrovsku politiku, a nepotizam i lično favorizovanje otkloniti. Ne dozvoliti nikome da se izdigne iznad partije. SDP ne smije biti “bankomat” iz kojeg će pojedinci izvlačiti samo korist. Te vrijednosti se moraju ugraditi u Statut i Program SDP-a i ova pitanja su puno važnija od toga ko će biti predsjednik SDP-a. Nažalost, nije dobro što je prekršena procedura i bez odluke Predsjedništva SDP-a u javnu raspravu upućen tekst Nacrt Statuta koji, umjesto da afirmira gore pomenute vrijednosti, još više učvršćuje lidersku poziciju predsjednika SDP-a. Umjesto da idemo naprijed, mi se ovakvim postupcima vraćamo unazad. Zašto ovo ističem? Na postojećoj političkoj sceni SDP je najautentičnija socijaldemokratska opcija i zbog toga SDP ima veliku odgovornost za povratak socijaldemokratskih vrijednosti u bh. društvo. Stoga je prva i najznačajnija stvar unutrašnja demokratizacija SDP-a, jer samo demokratska partija može graditi demokratsko društvo i državu. Tek nakon ovog prvog koraka, SDP ima mogućnost praviti jedan široki socijaldemokratski politički blok, a tek onda dolazi ukrupnjavanje ljevice u BiH. Mi smo sada, kao SDP, na velikoj prekretnici, jer prvi korak je isključivo do nas, do stabilizacije naših unutrašnjih odnosa, koji nisu na potrebnom nivou, da bi javnost prepoznala istinske promjene unutar SDP-a.

Bolji SDP

• Koji bi Vam bili prvi unutarstranački potezi ukoliko postanete lider partije?

– Moja kandidatura za predsjednika SDP-a je, između ostalog, došla i kao rezultat vlastite spoznaje, ali i na nagovor većeg broja članova SDP-a koji su procijenili da nesporazumi i podjele sa 3. vanrednog Kongresa nisu otklonjeni. Umjesto da se odmah nakon tog kongresa pokaže spremnost za razgovor u cilju stabilizacije odnosa u partiji, nažalost, to nije učinjeno. Posljedice nesuočavanja sa vlastitim slabostima danas opterećuju odnose u SDP-u. Da sam u pravu pokazuje nedavno objavljeno pismo istaknutih članova SDP-a, koji djeluju kao Inicijativa za bolji SDP. Precizno iščitavajući njihovo pismo, samo neodgovorni političari mogu ignorisati njihova upozorenja i konstatacije, vjerujući da će ta upozorenja proći bez posljedica po SDP. Cijenim da je većina njihovih ocjena opravdana i da ih rukovodstvo SDP-a ne smije ignorisati. Smatram da ne smijemo izgubiti niti jednog člana, a kamoli grupu istaknutih dugogodišnjih članova SDP-a.
Imam moralnu obavezu, zbog javnosti, istaći da ne mogu shvatiti da u organima SDP-a nije bilo mjesta za Selima Bešlagića ili državnog zastupnika Denisa Bećirevića. Uvijek sam zastupao stav da je funkcija predsjednika partije da okuplja ljude oko sebe, a ne da ih rastjeruje ili udaljava od sebe. Moja osnovna vizija i opredjeljenje je stabilan i snažan SDP. Za sve ima mjesta, moramo se okupiti, odbaciti sujete i lične interese, a primarno graditi i jačati SDP. Zalagat ću se da u organima SDP-a mora biti mjesta i za Selima i za Denisa, kao što ima mjesta i za Nermina i za Jasmina. Posebno naglašavam armiju mladih koji dolaze i kojima moramo dati šansu. Spoj iskustva i mladosti je formula stabilnog i snažnog SDP-a. Dakle, svjestan sam stanja u kojem se nalazi SDP. Brine me to. Zabrinut sam i za sudbinu države i za ideju socijaldemokratije koja po meni treba biti temelj stabilne i demokratske države. Kao istinski socijaldemokrata sa bogatim državnim i političkim iskustvom, uvjeren sam da mogu biti kohezioni faktor koji će okupljati članstvo, a ideju SDP-a širiti na prihvatljiviji način na cijeli prostor BiH.

• Kako vidite rasplet krize vlasti u Federaciji BiH?

– Trenutna vlast u FBiH je imitacija vlasti. Parlamentarna većina ne postoji, a na sceni imamo manjinsku Vladu, koja samim tim nema legitimitet niti potencijal za ozbiljan reformski rad. Ukoliko se brzo ne uspostavi stabilna parlamentarna većina, rješenje vidim u vanrednim ili prijevremenim izborima. Do toga neće doći zbog nepostojanja zakonskog osnova, a oni koji bi mogli mijenjati Izborni zakon to očigledno neće učiniti. OHR sa Inzkom na čelu po običaju se ne miješa u svoj posao, a mogao bi svojom odlukom prekinuti ovu agoniju i nametnuti vanredne izbore, makar oni bili i sa lokalnim izborima iduće godine. Bh. javnosti nije više jasno ko je pozicija, a ko je opozicija i može li se uopće sa ovakvim odnosima između vladajućih političkih partija krenuti naprijed.

Očekujem daljnje “mrcvarenje”, neprincipijelna koaliranja, utrku za foteljama i kontrolom javnih dobara. Pred nama je težak i neizvjestan politički period. Zbog teške ekonomske i političke situacije u kojoj se nalazi BiH, mi u SDP-u ne smijemo likovati jer je u pitanju država i sudbina građana. Rukovodstvo SDP-a će zauzeti odgovoran stav o našoj ulozi u rješavanju ove krize.

SDP se nažalost otuđio od temeljnih principa, klizeći ka elitizmu i liderskoj partiji

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.