Sarajevo

Minival prolongirao donošenje odluke o BiH za dva mjeseca

Zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavara istakao je u izjavi za BHRT da je došlo do dobrog raspleta na zasjedanju Komiteta Manivala u Strazburu

Slika

Komitet eksperata Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca – Manival odlučio je da za dva mjeseca prolongira donošenje odluke o Bosni i Hercegovini.

Zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavara istakao je u izjavi za BHRT da je došlo do dobrog raspleta na zasjedanju Komiteta Manivala u Strazburu.

Kazao je da je imao i infomacije od bh. eksperata koji prisustvuju zasjedanju da eksperti Manivala traže bilo kakav pomak od BiH institucija kako bi odluku o javnom saopštenju o neusklađenosti BiH prolongirali.

– Tako se i desilo: naši eksperti u Manivalu su izviješteni da je danas na sjednici Vijeća ministara BiH usvojen zaključak kojim se Ministarstvo sigurnosti BiH zadužuje da u saradnji s Ministarstvom finansija ponovo pristupi izradi Zakona i pošalje ga u parlamentarnu procedure – kazao je Ćavar.

Istaknuo je da je danas naglašeno da je po pitanju izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH Ministartvo pravde mnogo toga uradilo i sve tri informacije su proslijeđene Komitetu Manivala.

– Komitet Manivala je zbog toga odluku o usvajanju javnog saopćenja o neusklađenosti BiH prolongirao za dva mjeseca. BiH mora da dokaže da je ostvarila napredak po pitanju ovih zakona – kazao je Ćavar.

Manival je komitet Vijeća Evrope koji okuplja eksperte koji procjenjuju usklađenost država članica sa svim relevantnim međunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u oblasti pravne prakse, finansijskog sistema i unutrašnjih poslova, kroz proces uzajamne evaluacije ravnopravnih članova.

Cilj Manivala je da sve države članice imaju djelotvorne sisteme za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i da budu usklađene s relevantnim standardima u toj oblasti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.