Federalna ministrica obrazovanja i nauke

Ministrica Duraković otvorila Konferenciju o umjetnoj inteligenciji: Obaveza nam je osigurati da ne zaostajemo u tehnološkom napretku

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković danas je u Mostaru otvorila Naučno-stručnu konferenciju „Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini – istraživanje, primjena i perspektive razvoja“, drugu po redu koju u saradnji s INTERA Tehnološkim Parkom Mostar organizira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti. Ministrica Duraković u obraćanju je naglasila značaj umjetne inteligencije u modernom društvu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

– Umjetna inteligencija predstavlja neizostavan segment našeg svakodnevnog života sa širokom primjenom, uključujući obrazovanje, medicinu, poljoprivredu, turizam, ekonomiju, gaming industriju, prepoznavanje govora, GPS sisteme te sigurnosne sektore. Naša je obaveza osigurati da Bosna i Hercegovina ne zaostaje u ovom tehnološkom napretku – kazala je federalna ministrica.

Istakla je kontinuirani rad Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke na razvoju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH.

– Podržavamo i realiziramo projekte koji predstavljaju izvor novih naučnih ideja i doprinose razvoju naučne misli. Radimo na popularizaciji naučno-istraživačkog rada te promociji rezultata istraživanja. Također, posebnu pažnju posvećujemo projektima inovacija i digitalizacije, kao i stvaranju ambijenta koji omogućava i potiče saradnju između privrede i istraživačke zajednice  – rekla je ministrica, naglasivši da su programske aktivnosti Ministarstva usklađene sa Strategijom razvoja FBiH 2021-2027. i EU strategijom Digitalno desetljeće Evrope.

Komentirajući program Konferencije, ministrica Duraković je istakla značaj različitih tema, a koje se tiču primjene umjetne inteligencije u tehnici i tehnološkom razvoju, zatim u oblasti prava, sigurnosti i zdravstva, te obrazovanju i javnom prostoru. Ministrica je posebno naglasila važnost tehnološkog razvoja vođenog umjetnom inteligencijom koji ima potencijal transformirati privredu, unaprijediti proizvodne procese, povećati efikasnost i otvoriti nove mogućnosti za inovacije.

– Umjetna inteligencija može imati ključnu ulogu u unapređenju prava i sigurnosti, te poboljšanju zdravstvene zaštite. Također, uvođenje umjetne inteligencije u obrazovni sistem može personalizirati učenje, prilagoditi ga individualnim potrebama učenika te stvoriti dinamičnije i interaktivnije nastavne metode – kazala je ministrica Duraković.

Napomenula je i ulogu umjetne inteligencije u svrhu poboljšanja u upravljanju javnim resursima i uslugama, čineći ih učinkovitijim i pristupačnijim. Na kraju izlaganja federalna ministrica je pozvala istraživače, stručnjake, studente i sve zainteresirane da se pridruže naporima za daljnji razvoj i primjenu umjetne inteligencije u Bosni i Hercegovini.

– Zajedničkim naporima možemo ostvariti značajan napredak u ovoj oblasti koja nudi ogromne mogućnosti za budući razvoj naše zemlje – poručila je ministrica Duraković.

Tokom Konferencije učesnici će moći sudjelovati u diskusijama, a bit će doneseni i zaključci koji će usmjeriti daljnje aktivnosti i istraživanja u ovoj oblasti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.