Ministrica Duraković otvorila dvodnevnu konferenciju o važnosti medijske (ne)pismenosti

Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti Jasna Duraković danas je u Mostaru otvorila dvodnevnu Naučno-stručnu konferenciju “Labirint medijske (ne)pismenosti i prevencija izazivanja nasilja”.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke je saopćeno da se ovom konferencijom želi doprinjeti educiranju mladih o važnosti medijske (ne)pismenosti, kao i utjecaju medija na kreiranje društvene stvarnosti.

Ministrica Duraković je naglasila da je veoma važno razgovarati o ovome, pronaći adekvatna rješenja koja će napraviti reformski iskorak unutar obrazovnog sistema u Federaciji BiH i pokušati predmet medijske pismenosti uvesti već od osnovne škole.

Također, ministrica ističe i kako je nužno da se svi ovom pitanju posvete holistički.

– Moramo se posvetiti uz holistički, cjelovit pristup. Ne smijemo dozvoliti da nam se, unatoč rascjepkanosti političkog ustrojstva države, ista stvar događa i unutar obrazovnog sistema, a to se nažalost događa već dugi niz godina. Jedan od mojih primarnih ciljeva i ciljeva Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke je ovo pretvoriti u širu javnu raspravu, politički diskurs za koji ćemo se zauzimati i zalagati narednih godina – istaka je, između ostalog, u izjavi novinarima ministrica Duraković.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, navedeno je u saopćenju,  opredijeljeno je zajedno s drugim institucijama i organizacijama truditi se i boriti protiv nasilja, suzbijati ga i raditi preventivno.

– To je ono čemu moramo dati naglasak i naprosto je krajnje vrijeme da se ozbiljnije posvetimo ovom problemu jer će prerasti u ozbiljnu krizu ako u ovom trenutku ne reagiramo. Moramo raditi na jačanju svijesti o potrebama uvođenja predmeta medijske pismenosti unutar osnovnih i srednjih škola – naglasila je ministrica Duraković, te napomenula da je cilj Ministarstva do kraja tekuće školske godine implementirati okvirni plan u svim školama u FBiH koji će sadržavati i medijski priručnik.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.