Ministrica Duraković boravila u prvoj službenoj posjeti Tuzli i Tuzlanskom kantonu

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković, sa saradnicima, posjetila je u srijedu, 03.07.2024. godine, Tuzlu, gdje je održala niz sastanaka te, između ostalog, prisustvovala svečanoj promociji doktora nauka na tuzlanskom Univerzitetu.

Posjetu je započela radnim sastankom u tuzlanskoj Gradskoj upravi sa sekretarom organa državne službe Almirom Šutom, nakon čega je posjetila Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. U razgovoru s ministrom dr. sc. Ahmedom Omerovićem, razmijenjena su mišljenja o trenutnim izazovima u oblasti obrazovanja i nauke te mogućnostima za unaprjeđenje saradnje.

Ministrica Duraković je ovom prilikom naglasila da je produžen rok za podnošenje zahtjeva za javne pozive vezano za podršku programima i projektima iz oblasti obrazovanja i nauke u 2024. godini do 09.07.2024. godine, te da očekuje aktivno učešće svih institucija i pojedinaca koji se bave obrazovanjem i naukom.

Kroz ove projekte, uz finansiranje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, možemo zajedno podići svijest o nužnosti ulaganja u obrazovanje i nauku. Raduje me da sam imala priliku saslušati sve probleme u obrazovanju Tuzlanskog kantona. Naša posvećenost i zajednički rad na rješavanju ovih izazova ključni su za postizanje boljih uslova za učenje i istraživanje, čime će se postići sveobuhvatni napredak”, izjavila je ministrica.

Tokom posjete Univerzitetu u Tuzli, ministrica Duraković je prisustvovala svečanoj promociji 21 doktora nauka ovog Univerziteta. U svom obraćanju, čestitala je novim doktorantima, naglasivši da su “oni ambasadori znanja i istraživanja, koji će svojim radom doprinositi razvoju našeg društva”.

U razgovoru s rektoricom dr. sc. Nerminom Hadžigrahić, ministrica je otvorila nove mogućnosti za saradnju, najavivši dalju podršku Ministarstva u provođenju promjena koje imaju za cilj osavremenjivanje visokog obrazovanja i poboljšanje studentskog standarda.

Ministrica Duraković se također sastala s predstavnicima Gradskog odbora SDP-a Tuzla, a posjetu je završila polaganjem cvijeća na Tuzlanskoj kapiji, odajući počast žrtvama ovog tragičnog događaja.

Tuzlanska kapija je mjesto bola, ali i podsjećanje na važnost mira i zajedništva. Nikada ne smijemo zaboraviti nevine žrtve i moramo se truditi da izgradimo društvo u kojem će mir i tolerancija biti temeljne vrijednosti,” izjavila je ministrica Duraković, naglasivši da je ova posjeta posebna prilika da se oda počast i podsjeti na potrebu stalne borbe za mir i pravdu.

Izrazivši zadovoljstvo posjetom Tuzli, ministrica Duraković je ponovila svoju opredijeljenost za unapređenje obrazovnog sistema i razvoja nauke, s posebnim fokusom na podršku lokalnim i kantonalnim vlastima i inicijativama koje doprinose boljem obrazovanju i napretku naučnih istraživanja za sve.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.