Ministrica Duraković boravila u prvoj službenoj posjeti Tuzli i Tuzlanskom kantonu

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković, sa saradnicima, posjetila je u srijedu, 03.07.2024. godine, Tuzlu, gdje je održala niz sastanaka te, između ostalog, prisustvovala svečanoj promociji doktora nauka na tuzlanskom Univerzitetu.

Posjetu je započela radnim sastankom u tuzlanskoj Gradskoj upravi sa sekretarom organa državne službe Almirom Šutom, nakon čega je posjetila Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. U razgovoru s ministrom dr. sc. Ahmedom Omerovićem, razmijenjena su mišljenja o trenutnim izazovima u oblasti obrazovanja i nauke te mogućnostima za unaprjeđenje saradnje.

Ministrica Duraković je ovom prilikom naglasila da je produžen rok za podnošenje zahtjeva za javne pozive vezano za podršku programima i projektima iz oblasti obrazovanja i nauke u 2024. godini do 09.07.2024. godine, te da očekuje aktivno učešće svih institucija i pojedinaca koji se bave obrazovanjem i naukom.

Kroz ove projekte, uz finansiranje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, možemo zajedno podići svijest o nužnosti ulaganja u obrazovanje i nauku. Raduje me da sam imala priliku saslušati sve probleme u obrazovanju Tuzlanskog kantona. Naša posvećenost i zajednički rad na rješavanju ovih izazova ključni su za postizanje boljih uslova za učenje i istraživanje, čime će se postići sveobuhvatni napredak”, izjavila je ministrica.

Tokom posjete Univerzitetu u Tuzli, ministrica Duraković je prisustvovala svečanoj promociji 21 doktora nauka ovog Univerziteta. U svom obraćanju, čestitala je novim doktorantima, naglasivši da su “oni ambasadori znanja i istraživanja, koji će svojim radom doprinositi razvoju našeg društva”.

U razgovoru s rektoricom dr. sc. Nerminom Hadžigrahić, ministrica je otvorila nove mogućnosti za saradnju, najavivši dalju podršku Ministarstva u provođenju promjena koje imaju za cilj osavremenjivanje visokog obrazovanja i poboljšanje studentskog standarda.

Ministrica Duraković se također sastala s predstavnicima Gradskog odbora SDP-a Tuzla, a posjetu je završila polaganjem cvijeća na Tuzlanskoj kapiji, odajući počast žrtvama ovog tragičnog događaja.

Tuzlanska kapija je mjesto bola, ali i podsjećanje na važnost mira i zajedništva. Nikada ne smijemo zaboraviti nevine žrtve i moramo se truditi da izgradimo društvo u kojem će mir i tolerancija biti temeljne vrijednosti,” izjavila je ministrica Duraković, naglasivši da je ova posjeta posebna prilika da se oda počast i podsjeti na potrebu stalne borbe za mir i pravdu.

Izrazivši zadovoljstvo posjetom Tuzli, ministrica Duraković je ponovila svoju opredijeljenost za unapređenje obrazovnog sistema i razvoja nauke, s posebnim fokusom na podršku lokalnim i kantonalnim vlastima i inicijativama koje doprinose boljem obrazovanju i napretku naučnih istraživanja za sve.