Zlatko Lagumdžija

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Mađarske, Austrije i Velike Britanije – Advokati novog pristupa za BiH i EU

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije jedan od najozbiljnijih promotora BiH na euroatlantskom putu kako u NATO-u tako i u Evropsku uniju.

Slika

Povodom dolaska u BiH 27. i 28. marta četiri uticajna ministra, ministrica vanjskih i europskih poslova i prve potpredsjednice Vlade Hrvatske Vesne Pusić, ministra vanjskih poslova Mađarske János Martonyi-ja, ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza i ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Hague Sarajevu Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH izrekao je svoja očekivanja. 

Kazao je da je za njega veliko ohrabrenje što ministri vanjskih poslova Mađarske i Austrije dolaze zajedno, a koji predstavljaju „naše velike advokate“, dok je ministar vanjskih poslova Velike Britanije „jedan od najozbiljnijih promotora BiH na našem euroatlantskom putu kako u NATO-u tako i u Evropskoj uniji“. 

– Posebno mi je drago da oni dolaze nakon posljednjeg sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije i poslije boravka visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Cathrine Ashton u Sarajevu. Sa njima sam, kao i drugim ljudima već razgovarao o pripremi onoga što očekujemo u aprilu, a to je da Ministarsko vijeće Evropske unije na aprilskom zasjedanju izađe sa jednim svojim viđenjem novog pristupa BiH – kazao je Lagumdžija. 

Također, ono što ga ohrabruje jeste što „vidi jednu veliku spremnost da BiH na neki način dobije šansu za neki novi početak i to na dva paralelna puta“. 

– Jedan put su ustavne reforme i ono što se zove „Sejdić-Finci“, a drugi put je ono što je neophodnost u ovom trenutku i za šta Evropska unija ima kapacitet, a to je prije svega pomoć u ekonomskim reformama, konkurentnosti , socijalnim pitanjima i vladavini prava. Prije svega, ako možemo da Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju što prije dobijemo kao verificiran dokument i da na određen način dobijemo neku vrstu mekanog kandidatskog statusa odnosno mekanih pregovora – istakao je Lagumdžija. 

Najvažnije je, kako naglašava, da „iskoristimo takve ljude koji dođu u Sarajevo da odu kao advokati novog pristupa za BiH i Evropske unije i da na aprilskom sastanku ministara vanjskih poslova usvoje vrlo jasne i konkretne pravce dalje pomoći i asistenciji BiH“. 

– Prijedlog koji sam pripremio i distribuirao Cathrine Ashton i drugim ministrima vanjskih poslova me poprilično ohrabruje zato što i prijedlozi koji stižu od Vesne Pusić i od ministra vanjskih poslova Slovenije Karla Erjaveca i onim što predstavlja moj prijedlog ima dosta sličnosti – sličan je pristup, čak ima dosta i sličnih detalja – rekao je Lagumdžija. 

Podcrtao je da „ne očekuje da u ovom trenutku razgovara o ustavnim promjenama, o presudi „Sejdić-Finci“, već očekuje da se „do kraja godine, možda, napravi u okviru Vijeća za implementaciju mira i naših euroatlantskih saveznika jedan okvirni plan“. 

– To znači koje su procedure i koji proces treba otvoriti tokom 2015. godine. Dakle, taj proces okončat u 2015. godini ozbiljnim ustavnim reformama, koji uključuju i presudu „Sejdić-Finci“, ali i uključuju ono što se zove funkcionalnija država BiH, koja može da brže ispunjava evropske uslove – kazao je Lagumdžija. 

Po njegovom mišljenju ono što treba odmah početi i što se sada očekuje od Evropske unije je da „nam otvori više svoja vrata u konkretnim projektima što se tiče ekonomske pomoći, malih i srednjih preduzeća, rješavanje socijalnih pitanja koja imamo i prije svega vladavina prava“. 

– Najbolji primjer za to je kada je šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen rekao da paket antikoruptivnih zakona premijera Federacije BiH Nermina Nikšića u Federalnom parlamentu ima podršku Evropske unije i kada je ovaj svijet izašao na ulicu i rekao praktično to isto drugim riječima, onda su mnogi živnuli koji su bili protiv toga – naveo je Lagumdžija. 

Izrazio je očekivanje da se u ovoj godini uradi što je moguće više praktičnih stvari i poručio „umjesto da predizborna kampanja bude o tome ko će bolje pričati, treba da vidimo u predizborna vremena ko je spremniji da nešto konkretno uradi “.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.